Nyheder
imported

To fly styrtede ned

Tur den 13. august med Naturstyrelsen ud til område hvor to engelske fly styrtede ned under 2. verdenskrig

Tur  den 13. august med Naturstyrelsen ud til område hvor to engelske fly styrtede ned under 2. verdenskrig

Tidligt om morgenen den 13. august 1940 lettede en eskadrille på 12 Blenheim bombefly fra deres base i Norfolk i England. Kursen var Aalborg lufthavn, som tyskerne var ved at udbygge til nordeuropas største, militære lufthavn.

Angrebet endte i en katastrofe for de engelske fly. De blev alle skudt ned og forvoldte ingen skade på lufthavnen. 20 af de 33 besætningsmedlemmer blev dræbt.

To af flyene endte i luftkamp over mosen i Tranum Klitplantage, blev skudt ned og her omkom alle seks besætningsmedlemmer.

Forfatteren Ole Rønnest har siden skrevet en meget rost bog, ”Den Dømte Eskadrille”,  der fortæller om den tragiske mission og om mændene der sad i flyene.

På årsdagen for styrtet laver Naturstyrelsen en tur ud til nedskydningsstedet, og man kan her møde Ole Rønnest som ved et mindearrangement vil tale. Denne dag vil man ligeledes afsløre to sten med navnene på de piloter som omkom den 13. august 1940.

Turleder bliver Naturvejleder Søren O. Sørensen.

Vil man med på turen skal man møde op ved rastepladsen ved krydset Udholmvej og Sandmosevej. Herfra køres der i egne biler ud til nedstyrtningsstedet. 

Læs om fantastiske oplevelser og events