Blokhus Medier_logo-01
Pandrup

Udgravning af fund kan koste kommunen 1 mio. kr.

Regler kan betyde, at man opgive lokalplaner

– Som tidligere omtalt så har Nordjyllands Historiske Museum gjort spændende fund i form af bebyggelser, langhuse og grubehuse fra både vikingetiden, bronzealderen og den tidlige middelalder på marker ved Jetsmark Kirke, hvor det nye Skolecenter Jetsmark skal opføres.
Og som borgmester Mogens Chr. Gade (V) kunne oplyse fredag eftermiddag 3. april, så var kommunen forberedt på, at det kunne ske, hvorfor tidsplanen gerne skulle tage højde for en udgravning og ikke forsinke opførelsen af skolen.

Borgmester Mogens Chr. Gade (V)

Der er kun én til at betale
Men alligevel er det lidt som at finde en sten i skoen.
Det er nemlig Jammerbugt Kommune, der kommer til at betale for alle udgifter til udgravningen herunder også lønudgifter.
– Det er spændende fund. Jeg er selv interesseret i historie, og for de kommende elever er det spændende, at deres skole er bygget på et sted, hvor der har været bopladser uendeligt langt tilbage i tiden, siger Mogens Chr. Gade.

Hvem bestemmer
Men han er ikke tilfreds med, at et museum kan komme og foretage et arbejde, der ikke er bestilt, og så sende regningen til andre.
Alene forundersøgelserne koster kommunen 200.000 kroner og:
– Jeg forventer, at regningen for udgravningen kan koste omkring en million kroner. Det er jo et stort areal, der skal undersøges, siger Mogens Chr. Gade.

Spænde fundet på arealet ved forundersøgelsen. Foto: Nordjyllands Historisk Museum

Højbogaard: 400.000 kr.
Han kender øvelsen fra opførelsen af den nye genbrugsplads i Pandrup og senest ved udstykning af de nye byggegrunde, Højbogaard i Saltum.
– Her blev regningen 400.000 kroner. Eller næsten 30.000 kroner per grund, oplyser borgmesteren.

Opret statslig pulje
Han mener, at frygten for at komme til at hænge på sådanne regninger kan hæmme udviklingen. Reglen gælder nemlig også for private udstykninger, og det er hans erfaring, at lokalplaner er blevet opgivet på grund af, at det ville blive for dyrt i udgifter til arkæologiske undersøgelser.
– Jeg synes også, at vores historie er spændende. Men hvis man virkelig vil have historien bragt til live, så bør Staten oprette en pulje til dette arbejde, siger Mogens Chr. Gade, som flere gange forgæves har forsøgt at få Folketinget med på den ide.

Læs om fantastiske oplevelser og events