Pandrup

Værnemidler doneres til lande med større behov

På et lager i Aalborg står ni paller med kitler, mundbind og engangshandsker, som var en håndsrækning fra nordjyderne til Region Nordjylland, da corona-virus for alvor gjorde sit indtog. Nu skal værnemidlerne videre til andre lande, hvor behovet er større.
(Foto: Line Bloch Klostergaard/Region Nordjylland)

Tak for samfundssind
Da corona-pandemien kom væltende ind over landet i det tidlige forår 2020, modtog Region Nordjylland værnemidler fra især det nordjyske erhvervsliv, som blandt andet forærede engangshandsker, mundbind og andet udstyr.
På det tidspunkt var der stor mangel på værnemidler, og situationen var uvis i forhold til, om regionen havde nok udstyr til at beskytte personale, som skulle tage sig af corona-ramte patienter.
Nu er situationen vendt. Smitten i samfundet er aftagende, færre bliver indlagt på hospitalerne, og forsyningslinjerne er oppe at køre, og markedet kan levere, hvad der er behov for af mundbind, kitler, handsker og visirer.
Derfor har regionen besluttet – med politisk godkendelse – at de forærede værnemidler skal ud og gøre gavn andre steder i verden.
– Det giver god mening at donere værnemidler til andre brugere, som har et større behov. Vi står ikke længere i en mangelsituation, men jeg er meget taknemmelig for det samfundssind, der blev udvist af nordjyderne, da det stadig var meget usikkert, hvor store mængder af værnemidler vi kunne skaffe, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

Kvalitetsudstyr
Udstyret fylder ni paller og er opbevaret på regionens centrallager i Aalborg Øst. Der er forskellige typer af værnemidler. For eksempel en leverance af beskyttelsesdragter, som var en del af en donation, landets regioner og kommuner modtog fra den kinesiske Jack Ma Foundation i marts 2020. Dragterne er aldrig kommet i brug, fordi størrelserne ikke passer så godt til nordeuropæere.

Lagre er fyldt op
Blandt pakkerne er der også fyrværkeribriller, som Region Nordjylland anskaffede som et alternativ til ansigtsvisirer.
Alle ubrugte værnemidler bliver nu overdraget til Aalborg Kommune.
Region Nordjylland har i forvejen et tæt samarbejde med kommunen om donation af værnemidler og udstyr, der kasseres fra hospitalerne. En gang om måneden overleveres udstyret, der for eksempel bliver givet videre til ulande.
– Vores lagre er igen fyldt helt op, og jeg kan stå inde for kvaliteten af de værnemidler, som vi nu donerer. De har en holdbarhed på 1-5 år eller ingen udløbsdato og vil forhåbentlig kunne gøre gavn andre steder, siger lagerforvalter Brian Elling.
Den samlede værdi af værnemidlerne vurderes ikke at overstige 100.000 kr.

Læs om fantastiske oplevelser og events