Tekst: Lotte Kande – Foto: Mark Trustrup
Når du holder ferie i området, må vi anbefale et besøg til handelsbyen Aabybro med den særprægede og smukke indkørsel med det eventyrlige kunstværk Landart. Byen har et stort udvalg af både specialbutikker og dagligvareforretninger – og så har den et par ret interessante fyrtårne.
Ryå
Forbi Aabybro løber Ryå. Nyd roen når du sejler i kano på Ryå og se den flotte blå isfugl, fiskehejren der svæver oppe over åen i nærheden af dens rede samt mange andre små og store fugle. Nyd synet af andemor med sine ællinger, de mange svalereder og den store aktivitet under bilbroen nær Birkelse Hovedgård. Ved kanopladsen lige overfor Aabybro Mejeri, Aastrupvej 3, er der P-plads, hvor bilen kan sættes. Der sejles ud herfra og man kommer tilbage hertil efter turen.
Aabybro Mejeri
Det er en, blandt mange, af Jammerbugtens stoltheder. Aabybro Mejeri er et af Danmarks ældste mejerier og blev grundlagt for mere end 100 år siden i 1888. Dengang var Aabybro Mejeri et andelsmejeri, grundlagt af bønder fra syv omkringliggende gårde i Vendsyssel. Mejeriet blev anlagt ned til Ryå, så vandet fra åen kunne bruges til at køle mælken ned. Produktionen bestod primært af ost, mælk og smør både til lokalområdet og eksport. I dag er mejeriet privatejet og har været i familien Lindhardt siden 1968. Aabybro Mejeri har specialiseret sig i at lave rigtig gammeldags flødeis af frisk fløde fra Vendsyssel og så sælger de også ost og smør.
Aaby Kirke
Aaby Kirke er en utrolig smuk Kirke, som fortjener et visit. Den er, som de fleste danske landsbykirker, bygget omkring 1150. Oprindeligt bestod kirken kun af skib, kor og apsis, og først i slutningen af middelalderen blev tårnet og det krydshvælvede våbenhus opført. I tiden efter 1550 blev der på kirkens nordside bygget et sideskib. Det blev i 1860 ombygget og blev i 1927 forsynet med en rundbuet åbning til kirkens hovedskib. Under sideskibet fandtes en gravkælder, der i dag tjener som depot. Vest for kirken er der en bygning som blev opført omkring 1850 som gravkapel for familien Skeel til Herregården Birkelse Hovedgård. I 1973 overdrog familien det til kirken, der i dag bruger det til ligkapel.