Vinderen kåres af et kompetent dommerpanel og publikum, så den marinerede sild afspejler både nyskabelse, håndværk og velsmag. Årets Sild 2018 kårer den bedste, mest smagsintense, balancerede eller traditionsudbyggende marinerede sild serveret som smørrebrød.
I Hirtshals drikker man bjesk til sild. Den krydrede mellemting mellem snaps og bitter. Vindersilden skal ideelt tage udgangspunkt i årets aktuelle bjesk og skal kunne nydes sammen med denne.
Konkurrencen afholdes på:
Nordsøen Oceanarium søndag den 8. april kl. 12.00-15.15
Årets Sild 2018 får igen et fagligt yderst kompetent dommerpanel som blandt andre består af:
Adam Aamann, kendt fra Madmagasinet på DR1 og kendt fra DR:s Madmagasinet, Bo Jacobsen, Danmarks mest åbenmundede kok og revser af gastronomisk slendrian, Lars Kragelund, teknisk direktør og masterblender hos De danske spritfabrikker og ihærdig udvikler af gastronomisk anvendelse af krydderbrændevin, Helle Brønnum Carlsen, forfatter og madanmelder. Panelet tæller også Jakob Kanne Bjerregaard fra Nordjyske, uddannelsesleder Dennis Kindberg på kokkeskolen i Hjørring samt ikke mindst direktøren for den danske sildeproducentorganisation Esben Sverdrup-Jensen.
Årets 10 deltagende restauranter er følgende:
Lilleheden fra Hirtshals, Mortens Kro fra Aalborg, Smørgåsen fra Frederikshavn, Palægade fra København, Kähler Spisesalon fra Århus, Møf fra Århus, Remouladen fra Vejle, Tårnet på Christiansborg fra København, Almanak fra København, Schønnemann fra København
Baggrund
Årets Sild tager udgangspunkt i den gamle velprøvede modningsproces hvor fiskens udgangskvalitet, saltningen og tid, tid og mere tid, giver den maksimale smagsdybde. Konkurrencen ærer på den måde den hævdvundne metode, ikke så meget fordi metoden er traditionel, men fordi det ganske enkelt er den bedste. Fiskens hoved og indvolde fjernes og den hele fisk lægges i lag med salt. Modningen tager typisk et halvt år hvor smagen udvikles og fiskens fasthed stiger. Lynmarinerede eller syrnede sild er typisk blødere i konsistensen og sur-søde. Årets Sild kåres ud fra et kvalificeret bud på det perfekte match af marinade og sild. Anretningen tæller også. Marinaderne er med megen omhu udviklet af sildemarinører fra hele Danmark. Sildemarinørerne, ofte dygtige kokke fra forskellige restauranter, arbejder intenst med at kreere den perfekte marinade til silden. På dagen er op mod 300 personer med til at kåre den sildesmag der i et år skal være Årets Sild.
Sammen med konkurrencen præsenteres også årets bjesk, som fremstilles af De Danske Spritfabrikker. Der er også stolte traditioner bag fremstillingen af bjesk. Enhver har sin egen opskrift, men legendariske Signe Hansen slog alle i sin iver og mangfoldige bjeskfremstilling. I dag videreføres hendes arv af Hirtshals Museum og De danske spritfabrikker i samarbejde.
Selve konkurrencen Årets sild har en lang historie bag sig. Konkurrencen har fundet sted i mere end 20 år. Hvert år findes vinderen blandt seks deltagere, der alle kommer med deres forslag til Årets Sild. Efter konkurrencen skal den vindende marinerede sild tilpasses produktionsforholdene hos en moderne fiskevirksomhed før den kan sendes på markedet til forbrugerne gennem et samarbejde med Kattegat Seafood i Hirtshals.
Årets Sild kan købes første gang af forbrugerne i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival, som afholdes 1. weekend i august. Umiddelbart herefter kommer Årets Sild i handelen.