Nyheder
imported

Alternativ markering af 75-året for Befrielsen

Der var planlagt en stor fælles markering af 75året for Befrielsen i parken på Bratskov 4. maj, men det er efter de nuværende covid-19omstændigheder ikke muligt at gennemføre denne. Arrangørerne opfordrer i stedet til at alle sætter lys i vinduerne i hele Jammerbugt Kommune.

Arrangørerne opfordrer i stedet til at alle sætter lys i vinduerne i hele Jammerbugt Kommune – i sommerhuse, villaer, forretninger, plejecentre, skoler – ja, hvor som helst. Arrangørerne har selv sørget for (elektrisk) lys i vinduerne 4. maj fra kl. 18.30 – 22.30 i Tinghuset i Fjerritslev, Bratskov i Brovst, Kultur- og Erhvervscentret i Aabybro samt Frivillighuset i Pandrup.

Markeringen får ny form

Det opfordres til, at alle – sammen og hver for sig – går tur rundt i kommunens små og større byer og ser på lyset. – Gå en tur rundt om søen i Aabybro, slå et smut omkring Bratskov og ned i parken, gå på hovedgaden i Pandrup og Fjerritslev og fortsæt op til Tinghuset – sammen og hver for sig. Arrangørene håber borgerne har lyst til at være med til både at sætte lys i vinduerne og til at gå tur.

Det oprindeligt planlagte arrangement til markering af 75-året for Befrielsen er flyttet til torsdag 3. september 2020 kl. 18.30 i parken på Bratskov. Arrangørerne er en gruppe bestående af Borgmester Mogens Christen Gade, Formand for Kultur-, Fritids- & Landdistriktsudvalget Helle Bak Andreasen, Malene Wennerlin, Cecilie Wennerlin og Christian Vestergaard, Kulturelt Samvirke, Lokalhistorisk Samråd, Jammerbugt Bibliotekerne, Jammerbugt Kulturskole samt Jammerbugt Kommunes Kultur & Fritidsafdeling.

Fakta

Mandag 4. maj 2020 er det 75 år siden Danmark blev frit igen efter den tyske besættelse. Som mange af os ved – mange måske mest fra Matador – lød de berømte ord i radioen 4. maj 1945 kl. 20.36:

”I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig…. Her er London, Vi gentager…”

Denne nyhed udløste spontane glædesudbrud og mange skyndte sig at rive mørklægningsgardinerne ned og markere besættelsens afslutning ved at afbrænde dem på bål i gaderne. Det var fra besættelsen af Danmark 9. april 1940 påbudt fra tysk side at have mørklægningsgardiner, så fjendtlige flyvere havde vanskeligere ved at navigere. Afslutningen på mørklægningen og tidspunktet for befrielsen er hvert år siden blevet markeret ved at sætte lys i vinduerne.

Læs om fantastiske oplevelser og events