I over 40 år har 67-årige Michael Blirup fra Nørresundby været den heldige indehaver af badehus nr. 29 på Blokhus strand.
De små ikoniske hvide træhuse, der står som perler på en snor, er utrolig eftertragtede, og det er de færreste der faktisk opnår at komme i besiddelse af et, for ventelisten er umådelig lang, og der er meget få grunde til rådighed.
Men det var en fremsynet far, der i sin tid fik sønnen Michael Blirup skrevet op til et badehus. Han stod på listen i cirka 15 år inden det lykkedes ham at få retten til at leje en strandgrund. Fidusen med at skrive sønnen op betød at han nu her i 2024 stadig er i besiddelse af grunden, for det er ikke muligt at lade retten til huset gå i arv. Ved dødsfald overgår strandgrunden automatisk til den næste på ventelisten.
Blokhus og Gran Canaria
I flere år benyttede familien huset, og i dag er det både Michael Blirup, kæresten Anni Andreasen, som bor i Hune samt børn og børnebørnene fra Saltum, som har glæde af den fremragende placering.
– Det er jo en skam at badehusene ikke kan gå i arv. Nu har det været vores i så mange år, og efter 42 år i økonomiafdelingen i Spar Nord og nu som pensionister, nyder vi stadig at komme herned, siger han. De bruger deres lejlighed på Gran Canaria om vinteren, og fra ca. april til september/oktober er de i Danmark, hvor badehuset har en stor plads i deres hjerter.
Badehuset får man selv skaffet, og det der står i dag fik han bygget for ca. 10-15 år siden. Og der er strikse regler for, hvordan sådan et badehus skal se ud. Lige fra materialer til vinduesarealer og den runde bue på taget, så derfor gik han dengang til en tømrer og bad om at få lavet et hus.
– Husene bliver slidte, når de står nede ved vandet, så mange får lavet deres eget. Der findes ikke nogen steder, hvor man bare kan bestille et, fortæller han, så folk finder deres egne løsninger.
Det nuværende hus har han fået gravet sokkel under.
– Det er en form for stormsikring. For det er barsk når vandet indimellem står helt op til husene, og så sejler de rundt og ind i hinanden. Men nu står det fast og sikkert, siger han.
God plads til flere
I dag har Blokhus tilladelse til at opstille 47 badehuse. Det er ikke tilladt at overnatte i husene, og de er kun opstillet en del af året – nemlig fra 1. maj til 30. september. Der er rigtig mange, som gerne vil nyde godt af den fremragende udsigt fra vinduet på en af Nordeuropas smukkeste strande. Man kan blive skrevet op på venteliste sammen med 330 andre og med ca. et skifte pr. år kan det være rigtig svært at blive taget i betragtning. Badehuset sørger man selv for, og så betaler man en årlig leje på 1.800 kr. til Skov- og Naturstyrelsen.
-Jeg forstår ikke meningen med, at man ikke fra myndighedernes side af giver flere mulighed for at leje en strandgrund, spørger han undrende. Der er jo plads nok til masser af badehuse ned mod Rødhus strand. Det ville jo løse hele problematikken med ventelisterne, og hvem skulle husene genere?
Fra badevogn til badehus
De mange badehuse står i en lang række for foden af klitterne. De har eksisteret de sidste 160 år og er, den dag i dag, en stor del af Blokhus´ identitet.
De ikoniske huse har en helt særlig historie. Den friske vesterhavsluft tiltrak gæster, og tilbage i 1865 blev den første dukkert officielt taget. Det blev startskuddet til Blokhus som badested, og omkring 1870 begyndte turisterne i højere grad at komme til Blokhus. Badningen foregik dengang fra et badehus, som blev trukket så langt ud i vandet som muligt. Herefter kunne badegæsten træde direkte ud i vandet uden at vise sin bare krop, som badedragten efter datidens målestok afslørede for meget af. Badevognene endte senere med at blive til badehusene, som vi kender dem i dag.