Nyheder
imported

BAG KLITTEN – GITTE LACARRIERE

”Det er gået op for mig hvor meget det betyder, at være ved jorden, være i ens eget og på den måde føle sig rig” - Sådan lyder det bl.a. fra Gitte i Bag Klitten, hvor hun fortæller om at bo i Mormors gamle sommerhus.

BAG KLITTEN

Tekst og Foto: Lotte Kande

Kan man bo og leve med genbrug? Ja, svarer Gitte Lacarriere prompte, da vi besøger hende i et fuldstændig fantastisk lille sommerhus i tobakskvarteret i Blokhus. Huset er ikke bare et hvilket som helst. Det er nemlig mormors gamle sommerhus, som Gitte nu er den lykkelige ejer af.

Genbrug og redesigns hitter

Gitte Lacarriere er 40 år gammel og uddannet indretningsarkitekt fra Guildhall University i London tilbage i 2002. Hun har arbejdet med bæredygtigt design i flere butikker i London, designet og selv produceret tasker af genbrugsstoffer og beklædt møbler med stof, som hun har solgt til private, caféer og detailbutikker. Hun har været bosat i London og vendte tilbage til sine rødder i det Nordjyske i 2003. Man kan godt sige, at Gitte er en person der er forud for sin tid og kreativitet med genbrugsmaterialer. – tidligere oplevede jeg, at Nordjyderne nok ikke var helt parate til at tage imod mine påfund, mens de så noget tid senere tog det til sig. Ved ikke, om de sådan lige skulle vænne sig til mine skøre og skæve vinkler til design, smiler hun.  

Det har heldigvis ændret sig, og nu har hun stor succes med at indrette private hjem og virksomheder med genbrugsmaterialer og redesign. Hun blogger og afholder foredrag om diverse emner inden for indretning og design, og så rejser hun landet rundt og afholder kreative workshops, der alle har genbrug som fællesnævner.

TV-samarbejde

Lige nu er Gitte midt i optagelserne til en nyt TV-program, der sætter fokus på genbrug og det at leve og arbejde med genbrug. De filmer hende blandt andet i mormors sommerhus, hvor Gitte giver inspiration til flere renoveringsprojekter – herunder et helt nyt køleskab, der beklædes med print af gamle bogomslag. Senere skal filmholdet være med, når Gitte skal i gang med et nyt projekt på den overdækkede terrasse – her skal der nemlig laves en ny bænk hele vejen rundt, som indbyder til hygge og afslapning, og den skal selvfølgelig laves af genbrugsmaterialer. Idet hun fortæller os om projektet bliver hun et øjeblik fraværende i blikket. – Lige derovre ved naboen, siger hun og peger. -Der er de i gang med at bygge et nyt sommerhus. Jeg tror da lige, at jeg skal over og høre dem ad, om jeg kan klunse mig til brædderne fra deres gamle hus der står til en nedrivning, siger Gitte. Og det er netop sådan hun hele tiden tænker og ser muligheder.

Mormors sommerhus

Interessen for genbrug har Gitte haft med sig lige fra barndommen. – Det er et interessant livsvalg at arbejde og bo med genbrug. Ved at vælge genbrug, får man efter min mening mere personlighed, sjæl og charme frem i sin boligindretning, fortæller hun. Mormors sommerhus er også indrettet med genbrug. I huset er der effekter fra mormors tid kombineret med lækre fund fra genbrugsbutikker samt møbler Gitte har redesignet.

Mormors sommerhus er nu domænet for Gitte og hendes børn. Hendes mormor købte sommerhuset tilbage i 60’erne, og hun er kommet med hendes familie i Blokhus lige siden. Gitte husker tydeligt hvorledes hun og hendes otte andre fætre og kusiner alle på samme tid besøgte mormor, og år efter år holdt sommerferie i det lille hus der rummer 68 m2. Gitte fortæller levende om de mange aktiviteter, og man kan vist roligt sige at der var gang i den dengang. – Vi lukkede havelågen og så var det fri leg hele dagen lang. Feriedagene blev også brugt på stranden, ude i byen og på den gamle go-card bane. Og så måtte vi få én stor is om ugen, husker hun.

Efterfølgende overtager Gittes mor og to mostre huset og i 2009, da huset sættes til salg, beslutter Gitte at købe det til sig selv og sine børn. – Der er så mange minder i dette hus, så det var slet ikke svært for mig at tage det valg, fortæller hun. Oprindeligt var hun på udkig efter et helt gammelt hus, der indretningsmæssigt ikke var moderniseret. Det var Mormors sommerhus nemlig blevet tilbage i 90’erne med bl.a. nyt køkken. Men sådan skulle det ikke helt være, da Gitte flyttede ind. Hun ville tilbage til den oprindelige mormorstil med hygge, varme og møbler med sjæl og historie, og stod det til hende måtte sommerhuset gerne have de mange små rum som dengang. Hun husker tydeligt hvordan sommerhuset var delt op med et lille køkken, stue, spiseplads og små soverum.

-Det var først efter jeg havde malet alle væggene i huset, at det slog mig. Tænk hvis husets duft er væk? Det var den heldigvis ikke, og vi nyder at komme her så ofte, det lader sig gøre. Det at køre ind i Blokhus, derefter at lukke bildøren op og snuse den friske havluft, for herefter at låse op til sommerhuset, ja så er vi hjemme. Det er tre ting jeg tænker over hver eneste gang, jeg kører mod Blokhus, siger hun.

I Blokhus føler jeg mig hjemme

– Jeg har helt naturligt en stor kærlighed til byen og området, og jeg holder rigtig meget af at pakke børn og bil og drøne fra vores lejlighed i Nørresundby og herop. Det er her, jeg føler mig hjemme og det er her jeg lader op. Det er gået op for mig hvor meget det betyder, at være ved jorden, være i ens eget og på den måde føle sig rig. Indtil nu har familien brugt huset som ferieparadis, og legene fra Gittes barndom findes stadig, når naboens børn kommer forbi – nu for at lege med Gittes børn. Selvom familien er meget kreativ, og det som oftest er gamle bøger fra genbrugsbutikker, gamle spil fra mormors tid og tv’et med 2 kanaler der bliver studeret, ja så må hun indrømme, at hun er blevet nødsaget til at få internet i huset. – Jeg er selvstændig og bruger gerne sommerhuset som min ”kontor”, hvis jeg en dag har behov for at fordybe mig i en arbejdsopgave. Meget af min inspiration finder jeg også her i Blokhus, og det er roen på stille februar aftener, solstrålerne på forårsdage som nu og efterårets rusken, der giver mig energi, fordybelse og koncentration til mit arbejde. Efter en travl arbejdsdag findes der ikke noget bedre end at trave en lang til på stranden og klare sine tanker. Når familien går på stranden sammen er det fast tradition, at der skal samles én ting med hjem. Det kan være en sten, strandskal, drivtømmer eller andet finurligt. Og alle de mange fund pryder fint enten udenfor eller på hylden i stuen i mormors sommerhus.

-Havebænkene her i huset har fået ekstra patina, men de er også oprindeligt mormors og det er spisebordet der står i solkrogen også. Jeg tror da, jeg skal ha det spisebord indenfor igen. Jeg sliber det bare og giver det en opfriskning, hvorfor har jeg ikke tænkt på det? Jeg er jo netop på udkig efter et nyt spisebord til stuen. Og havestolen dér, den er nu nok lidt vindskæv, men den er autentisk, siger hun med et smil på læben. Der er noget nostalgisk ved at anvende de gamle ting på ny og man fornemmer næsten at Gitte hygger sig bare ved tanken om, at hun skal i gang med at give det nyt liv.

Det stråler ud af Gitte at hun er helt vild med stedet, både byen og sommerhuset og omgivelserne omkring hende. Hun udstråler en fantastisk ro og harmoni – vi tænker – mon det er Blokhus og sommerhuset der gør det ved hende eller er hun bare sådan som person.

 

 

 

Læs om fantastiske oplevelser og events