JULENS TRADITIONER BAG KLITTEN
Tekst: Lotte Kande – Foto: Presse
Julen er uden sammenligning danskernes største højtid, hvor alle sejl sættes for at skabe den optimale familiefest.
Rør blot ikke ved min gamle jul, synger vi i julesangen Sikken voldsom trængsel og alarm, og det er et udsagn, som passer på mange danskere. For ikke alene er julen årets største fest, det er også en højtid, som de fleste har et meget nært forhold til og gerne ser uændret fra år til år.
Så er det jul
Hvornår er det jul? Egentlig er det først jul, når Jesusbarnet fødes julenat, altså natten mellem d. 24. og d. 25. december. Men i Danmark som i de andre nordiske lande tager vi forskud på glæderne og fejrer Frelserens fødsel allerede d. 24. december, som er den store festdag.
Juleaftensdag d. 24. december er for mange også kulminationen på en december måned fuld af julearrangementer med familie og venner samt på skoler og på arbejdspladser.
Sådan fejrer vi julen
Nutidens jul fejres som regel over tre dage, juleaften, 1. juledag og 2. juledag.
Juleaften er den store fejring, hvor mange starter med at gå i kirke juleaftens eftermiddag.
Herefter skynder man sig hjem til julemiddagen, der i de fleste hjem er enten andesteg og flæskesteg. Gåsesteg eller kalkun kan også blive serveret.
Til dessert får næsten alle danskere risalamande, hvori der i skålen med risalamanden er gemt en mandel, der ivrigt spises efter.
Efter maden danses der om juletræet. Alle både børn og voksne tager hinanden i hænderne og går rundt om det pyntede grantræ, mens de synger julesange og julesalmer.
Og så er det tid til julegaverne, der for mange og især børnene – er juleaftens absolutte højdepunkt.
Familien er også i centrum 1. og 2. juledag, hvor mange danskere er til julefrokost.
Inspiration indhentet fra kristendom.dk
Redaktionen giver dig her opskriften på en lækker julesmåkage, der med sikkerhed vil falde i god smag hele julen. – Ta’ bare børnene med i køkkenet, denne opskrift er nem og de vil nyde at være med.
Småkagedej (mørdej)
350 g Smør
6 dl Hvedemel
2 dl Flormelis
Pynt
2 dl Hakkede mandler
Sådan gør du
Hak det kolde smør ned i en skål med mel og flormelis.
Smulder det hele godt sammen.
Ælt det sammen til en jævn glat masse.
Tril 4 pølser og del hver pølse i ca. 25 stk.
Tril heraf ialt ca. 100 kugler
Hak mandlerne (de skal ikke smuttes).
Tryk hver kugle lidt flade oven i de hakkede mandler.
Bag kagerne med lidt afstand imellem ved 200 grader i ca. 8 min. til de er gyldne.
God appetit og glædelig jul