Nyheder
imported

BAG KLITTEN – KARIN OG HARTMUT SCHERF FRA TYSKLAND

Danmark dejligst, så enkelt kan det siges. Ægteparret Karin og Hartmut Scherf fra Heilbad Heilgenstadt i det gamle Østtyskland er vilde med Danmark. Og det har de været i 23 år. De besøger Vestkysten i minimum fire uger om året, hvilket sammenlagt betyder, at de har været i området i ca. to år.

”Danmark er landet vi vælger, fordi vi føler os hjemme her”

Bag Klitten

Tekst og Foto: Lotte Kande

Danmark dejligst, så enkelt kan det siges. Ægteparret Karin og Hartmut Scherf fra Heilbad Heilgenstadt i det gamle Østtyskland er vilde med Danmark. Og det har de været i 23 år. De besøger Vestkysten i minimum fire uger om året, hvilket sammenlagt betyder, at de har været i området i ca. to år.  

Redaktionen besøger dem en tirsdag i juni. Sommerhuset som de har boet i siden 2005, ligger placeret midt mellem Grønhøj og Løkken. Det ligger smukt for enden af en lille grusvej, der fører direkte til havet. Malerisk og indbydende med kupperet terræn og marhalmen svajende udenfor vinduerne. Et helt traditionelt dansk sommerhus placeret i 1. klitrække. Der er god stemning, kaffen er sat over og udover kagen som vi har medbragt, en god drømme kage fra Brovst, for at være lidt lokale, har de sat små hapsere frem. Ost, jordbær, vindruer og ostepops. –Nu skal vi hygge os siger Hartmut og fortsætter, – det er et udtryk vi har lært i Danmark. Det findes ikke på samme måde i Tyskland. Hele hyggebegrebet findes ikke. Vi har besøgt mange lande igennem tiderne, men ingen kan som danskerne hygge sig. Vi har flere danske venner, som vi besøger og som besøger os, når vi holder ferie heroppe. Vi kan få flere timer til at gå med blot at tale og nyde lidt godt til ganen. Der bliver altid spurgt ”skal vi lige have en kop kaffe”? Og det sjove er, at ingen ved om den kaffe varer 15 minutter eller to timer. Og det er også lige meget. Det er det vi elsker. Den afslappede og uformelle stemning tiltaler os, og man ser det ikke i Tyskland, for her skal man altid have en plan.  

Hvorfor faldt valget på Danmark spørger vi nysgerrigt, hvortil Hartmut fortæller, at det altid havde været en drøm for ham at kunne tage sin familie med hertil. Vi er fra det gamle Østtyskland hvilket beyder, at det ikke lod sig gøre at rejse udenlands før murens fald tilbage i 1989. Før dette sad vi ved havnekajen i Warnemunde og kunne kun drømme os på ferie. Vi skuede ud over havet hvor færgen til Gedser gik, men vi kunne ikke komme med.

Danmark på grund af danskerne

I 1992 holder familien sammen med deres tre børn ferie i Danmark. De havde fået anbefalet området ved Ringkøbing. Ved et tilfælde møder de på hjemegnen en tysk familie, der også holder ferie i Danmark. De anbefaler dem den nordjyske vestkyst med begrundelsen, at der her findes flere soltimer end noget andet sted i Danmark. De kalder det den ”Danske Riviera”. Deres første besøg er ikke booket hjemmefra. Bilen er pakket og familien kører mod Hirtshals. De havde ikke noget forhold til præcis hvor de skulle bo. De ville lade deres intuition vise dem vej. Ved et tilfælde stopper de i Grønhøj hvor de efter Karins udtalelse, bliver ”slået bagover”. –Det var ligesom paradis. Solen bagte, himlen var blå og den brede hvide sandstrand med de lune klitter faldt vi pladask for. Vi kørte direkte til et lokalt sommerhusbureau og bookede et hus for 14 dage. Og det har vi gjort lige siden, to gange om året

Det personlige

-Vi er her på grund af naturen og danskerne ikke mindst. Vi har lært så mange venlige og åbne mennesker at kende og derfor bliver det kun skønnere og skønnere at komme tilbage hvert år. Vi har en helt særlig familie, som vi besøger, og helt naturligt er vi en del af deres hverdag. Deres venner har vi også lært at kende, og vi nyder at dele deres danske traditioner og interesser. –Min bedste kammerat i Danmark er naturelsker og jæger ligesom jeg selv, fortæller Hartmut. -Jeg bliver inviteret med på jagter, når jeg er her, og familien inviterer vi hjem til os i privaten i Tyskland én gang om året, hvor vi også holder jagter. Og så er der én anden ting ved danskerne. De er stolte af deres område og land. Vi savner den nationale stolthed i Tyskland.

Her føler vi os hjemme

-Danmark er landet vi vælger, fordi vi føler os hjemme her. Vores børn kommer her også, og det har de gjort lige siden de var små og tog med os. Nu drager de afsted med deres familier. De skaber historie her, akkurat ligesom vi har gjort og fortsat gør, siger Hartmut. -Helt naturligt skriver vi en sms til børnene når vi når den dansk-tyske grænse. ”Vi er nu i Danmark, vi elsker det og vi er hjemme”, fortæller Karin.

Vi spørger interesseret til hvad det netop er, der får dem til at føle sig hjemme. – Hele stemningen og de uanede af muligheder forklarer de begge. -I Danmark kan vi udleve vores interesser uden restriktioner. Det er et land med uanede muligheder.  Og samtidig har landet udviklet sig. Vejene er totalt renoverede og gode at færdes på. Vi kan køre de 800 km på ca. 6. timer og 10 min., og jeg har været så ofte i Danmark, at jeg selv ved, hvor fotovognene er, siger Hartmut med et smil. -Det første vi gør, når bilen er parkeret udenfor sommerhuset, er et få alle gardiner i huset trukket til side. Som oftest banker solens stråler på ruden, og fra det store vinduesparti i køkkenet betragter vi et øjeblik den smukke udsigt ned over havet. Så er vi ligesom landet og så får vi pakket ud. Det tager som oftest kun en halv time for vi ved præcis hvor tingene skal stå, nemlig der hvor det altid gør, siger han.

Når vi er på ferie i Danmark, bruger vi Danmark, forklarer de. -Hele den nordjyske region er attraktiv. -Vi foretager alle vores indkøb her og især Aabybro, Hjørring og Aalborg er blevet yderst attraktive handelsbyer, ligesom vi altid på dag to i vores ferie besøger Blokhus. De sidste fem år har vi bemærket en stor udvikling i byen og området her omkring. Det er blevet en moderne by med respekt for det æstetiske og kulturelle liv. Vi ser tydeligt, at historien omkring Blokhus er bevaret og vi følger det nøje på de sociale medier hjemme fra Tyskland. – Der er kommet lækre modebutikker, specialforretninger, flotte nye supermarkeder og smagfulde restauranter, og så er det flot at se hvorledes det rent visuelt lader sig gøre at forene fortid og fremtid i byen. Redningsstation, Sømærket og den ny-renoverede Blokhus Bæk er gode eksempler herpå. Og så er der aktivitetsniveauet der så at sige er boomet, og vi nyder at tage del i det store oplevelsesunivers, forklarer Hartmut begejstret.

Faste ritualer, tradition og nordjysk smag

De nyder den danske madkultur og de lokale råvarer. De køber danske vildmosekartofler og frisk fisk på stranden. – Faktisk transporter vi min. 35 poser vildmosekartofler med hjem – hver gang til familie og venner. Det smager af guld, griner Karin, ligesom vi nyder at besøge det lokale Ingstrup Mejeri. Leverpostej, bærfyldt marmelade og rullepølse, det er unikke danske varer, som vi ikke kan få i Tyskland. Og så har parrets danske venner lært dem at spise ostepops og dip. – Det kendte vi heller ikke før, så nu har vi også det med retur til vores børn og børnebørn, ligesom parret også medbringer danske traditioner. Vi har lært, at snapsen skal på bordet til påske, at man samles om at spise frokost, at adventskransen brænder de fire søndage i advent og juleaften ikke nødvendigvis skal være pølser og varmkartoffelsalat.  Vores hjem i Tyskland er indrettet med inspiration fra Danmark. Lamper, møbler og antikviteter er alt medbrag efter et ferieophold. Faktisk har den lokale gardinmontor taget turen til Heilbad Heilegenstadt for, at hænge gardiner op i parrets hus.

Der er et ordsprog der hedder ”det er dejligt at være norsk i Danmark” – Vi mener det er mindst ligeså dejligt, at være tysk i Danmark slutter parret, som netop har gjort klar til en dukkert i bølgen blå. Det er nemlig også et fast ritual. Hver dag bades der tre gange i Vesterhavet – uanset vejr og vind.

 

 

Læs om fantastiske oplevelser og events