"Ja, man bliver jo nok lidt skovskør"
Tekst: Jannie Silkeborg
Engang imellem møder man en af de der ildsjæle. De der personer, der ikke bare lever for det de laver, men som rent faktisk lever I det de laver. Den slags, som lever i det med så stor en lidenskab, at de formår at præge de mennesker de omgiver sig med, efter blot få minutter. Den slags, som efter 25 års arbejde i skoven, stadig bruger sin fritid derude. Den slags er Søren. Sjældent har jeg mødt et menneske, med en sådan indlevelse, ro og rendyrket kærlighed til den natur, der omgiver os alle. Og lige præcis ordet "ALLE" skærer skarpt igennem. Når Søren fortæller om skoven og naturen omkring os, er det med stor vægt på at "Skoven er vores". Skoven er alles og vi skal bruge den og netop dét synspunkt er en stor del af årsagen til, hvorfor han står her i dag, midt i Blokhus Klitplantage.
Hvem er Søren Skov?
Efter en årrække som selvstændig bondemand, valgte Søren som 27 årig at sælge gården og drage mod skoven. For godt og vel 16 år siden flyttede han til Tranum, som ikke blot blev hans hjem – det blev også hans arbejdsplads – ansat af Naturstyrelsen Vendsyssel. Han arbejdede som skovløber og stod for pasning og opsyn af skoven og heden og der hersker heller ingen tvivl om Sørens forkærlighed for de store vidder og den vilde natur, der kendetegner området omkring Tranum.
Søren arbejder også som traktorfører og tovholder til entreprenører, han vedligeholder og formidler, og står for en del administrativt arbejde. Han fungerer ofte som ansigtet udadtil – oftest under navnet Søren Skov – og går næppe ned og handler uden at blive mødt med velkendte – næsten familiære – smil og snakke. – Nogle gange kan man godt lige trænge lidt til at komme væk fra at alle kender en, så kører vi en lille tur til Lønstrup. Vi elsker Nordjylland og har altid holdt vores ferier her. Nu bor vi her, så hvorfor så rejse herfra, fortæller han. Han indrømmer dog, at han da drømmer om at opleve nogle af de store imponerende skove rundt om i verden, og er især fascineret af den canadiske natur. – Ja man bliver jo nok lidt skovskør, indrømmer han glad. Men indtil videre nyder han sin fritid herhjemme i de danske skove og gerne på jagt hjemme i Tranum.
Blokhus Klitplantage – Gatewayen
Der er sket meget indenfor området de sidste mange år, og hvor skovene tidligere var meget aflukkede, er det nu lykkedes Naturstyrelsen – og gennem folk som Søren – at få flere gæster til at bruge naturen. Nu handler det bla. om at få plads til alle – dem på mountainbike, dem på hest, dem der søger fred og ro og de med børn, der skal krudtes godt og grundigt af. Det lykkes indtil videre rigtig rigtig godt, og interessen for at komme ud i naturen er stadig rigtig stor, og det til Sørens allerstørste glæde.
I dag har Søren været statsansat naturvejleder siden 2007, og det var bl.a. medvirkende til, hvorfor han pludselig befandt sig omkring Blokhus. Da hele Gateway Blokhus-projektet i sin tid blev startet, skyldtes det et stærkt samarbejde mellem private, frivillige og erhvervsdrivende, som alle ønskede at danne rammerne for oplevelser i naturen. Da Naturstyrelsen også blev en stor del af projektet, var det helt naturligt at Søren kom på banen, som med stolthed og ydmyghed fortæller om resultatet af det hårde arbejde.
Gatewayen har vist sig som en kæmpe succes og enkelte ting har især gjort indtryk. -Den nordjyske mentalitet, hvor alle hjælper til og de frivillige jo nærmest står i kø for at give en hånd. Bålet er tændt op og er klar, når vi kommer med en flok, alle kender alle og folk tager det hele alvorligt, når vi laver noget. Det giver også noget overfor de mange turister, der kommer til området, fortæller han.
Arbejdet som naturvejleder
En stor del af arbejdet som naturvejleder foregår på de guidede ture, som ofte laves i samarbejde med lokale erhvervsdrivende, herunder bla. Hune Bageri. Her møder gæsterne en smilende Søren som med glimt i øjet tager børn og voksne med rundt i skoven, for at undersøge, lære, lege og hygge sig. Med sin smittende fascination, sin energiske nysgerrighed og en afslappende tryghed lærer han fra sig til både store og små. Søren fortæller stolt om mange af de berigende ture de har haft gennem tiden, og lægger især vægt på børnenes fascination og glæde over selv den mindste ting. Hvordan en stresset hverdag pludselig forsvinder, når en hel familie sidder samlet om bålet med varme kinder, mætte af indtryk, og laver pandekager. – Vi tager en snak om myrerne og tager den med ro. Kigger på tingene og er først færdige, når vi er færdige. Ikke før, smiler Søren. Her hersker ingen stress og jag, skoven og naturen skal nydes. Og det gør sig gældende både til fods, på cykel og fra hestevogn. Området omkring Blokhus skifter fra skov til strand indenfor få km og den del er især spændende at formidle fra hestevogn. En vogn fuld af nærvær og hygge og glade mennesker, som sammen oplever synet af Vestkysten, når skoven ender ud i klitter og strand. – Jeg tror at skoven og naturen bryder en barriere mellem os, og pludselig er det som om alle kender alle. Det behøver ikke være stort og flot. Børnene hygger og klatrer i træer, og de voksne går ned i gear. Det er mere end fantastisk at være med til, siger han.
Der er ingen tvivl om, hvorfor Søren er naturvejleder, når han med varme og smil fortæller om nogle af de oplevelser, der har sat sine præg. Han arbejder med det mål at give os alle sammen fantastiske oplevelser. – Man kan ikke bare gå hjem og sove bagefter, der går nogle timer før man er faldet helt til ro. Det er så fedt at se, når andre får så mange gode oplevelser sammen. Kroppen kan være helt oppe og køre af adrenalin, fordi det er så givende. Det bedste er når ungerne stråler over at have fundet en stålorm, eller når forældre kommer bagefter og siger tak, på den måde. Så ved man bare, at det man har gjort, har betydet rigtig meget.
25 års jubilæum
25 år i skoven og stadig lige så nysgerrig, livlig og forelsket i naturen omkring os. -Bare det at være en del af det hele. Man hører til her. Det at mærke en motivation til at skulle afsted hver morgen, det er altså det hele værd, svarer Søren, da jeg spørger ind til noget af det bedste, han har oplevet i de 25 år. Han fortæller med varme, at han er lige præcis der, hvor han gerne vil være. -Jeg har ligesom fundet min plads og det føles rigtig, hver gang jeg tager på arbejde. Så kan det vidst ikke være ret meget bedre.
Søren har 25 års jubilæum i juli