Blokhus

Betalt indhold: Et livsværk skabt på magi

De nuttede, buttede og kluntede Klarborgnisser fylder hvert år flere og flere danske hjem med juleglæde og ren magi, og i år kan nissefamilien fejre 35 års jubilæum.

Første nisse i tørvemuld
Etly Klarborg åbnede sin første butik i Nordjylland i 1986, men historien starter længe før. I en alder af bare 4 år formede Etly Klarborg sin første nisse ud af tørvemuld, da hun var med sin mor på arbejde i mosen, og hermed blev frøet sået til det, der senere skulle blive et livsværk skabt på en magisk fantasi og en kærlighed til julen.
– Min mor havde en fantastisk evne til at gøre omgivelserne levende og eventyrlige, og når hun talte om nisser, var jeg aldrig i tvivl om, at de eksisterede. Jeg er opflasket på en eventyrlig fantasi og med mine kreative evner og en helt særlig kærlighed til nisser, var jeg ikke i tvivl om, hvad der var mit kald, siger Etly Klarborg.

Nisser skabt på personlighed
Etly Klarborg har designet flere hundrede nisser og andre nuttede væsener, og hun har et særligt forhold til hver og én figur. Hendes designs er alle inspireret af børn, voksne og dyr, som hun kender eller har mødt på sin vej, og hver lille skabning er en del af et større eventyr, som udspiller sig i Etly Klarborgs krøllede hjerne.  
– Da min ældste søn Martin var ganske lille og lå på puslebordet, kravlede hans nattrøje op over den tykke babymave, og så kunne jeg selvfølgelig ikke lade være med at lave en sød lille nisse med samme runde mave og bluse, der stumpede – og den skulle selvfølgelig hedde Martin. Derefter fik alle mine nisser navne, forklarer Etly Klarborg.

Mød Julemanden og Bette Sonja
Jubilæet markeres med to figurer, der betyder noget helt særligt for Etly Klarborg. Den ene er en rigtig kendis – den anden er inspirationskilden til Etly Klarborgs univers.
Julemanden er en mild, varm og venlig personlighed i en dejlig rund krop. Det er ham, der sammen med sin trop af nisser baner vejen for en vellykket juleaften, når han suser gennem den frostklare nat på sin kane med kurs mod alverdens skorstene, inden han flyver tilbage til Nordpolen til en velfortjent jul. Han er indbegrebet af både tryghed og nostalgi – en personlighed vi alle har et forhold til.
Den anden figur er Bette Sonja, Etly Klarborgs mor. Hun er tusindkunstneren, der ikke er bange for noget. En personlighed, der kan skabe et eventyr ud af selv de mindste ting, hende hvis fantasi ikke kender nogen grænser og som kommer til udtryk gennem alle kreative virkemidler.
– Julen har altid været noget ganske særligt og været forbundet med hygge og glæde i mors barndomshjem. Mange af disse hyggelige stunder og traditioner har min mor givet videre til mig, og det er jeg hende evigt taknemmelig for, siger Etly Klarborg.

Gamle traditioner og en ny generation
Fra de første nisser blev støbt, malet og solgt, er Etly Klarborgs univers udvidet til at tælle to butikker, en webshop samt Nissehuset, der er et gammelt hus beliggende et stykke nede i skoven på familiens grund. Her har nisserne indrettet sig, og hver søndag i advent kommer folk fra nær og fjern hertil for at opleve den magi, der er grundstenen i Etly Klarborgs univers.
Juleeventyret startede med Etly Klarborgs mor og har i dag udviklet sig til et familieeventyr, hvor de tre sønner, Martin, Mads og Mathias er blevet en del af forretningen.
Det er som om, der endelig er bundet en sløjfe, nu hvor alle tre sønner er en del af familieforetagendet. Mine børn er født og opflasket i det her univers og jeg ville aldrig kunne finde nogen bedre til at forstå og videreudvikle mit livsværk, afslutter hun.

Læs om fantastiske oplevelser og events