Nyheder
imported

Blokhus kolonierne er et hit

"Jeg har haft min familie med på koloni i mange år, og jeg føler mig hjemme her ved Vesterhavets perle".

I år får kolonibørnene på kolonierne Klitstuen og Sandsgård i Blokhus lov til at opleve en ekstra særlig begivenhed. De er nemlig de hold, der får lov til at markere 100 året for de to smukke, gamle bygninger. – Og de nyder det.

Tekst: Lotte Kande – Billede: Presse

Begge kolonier blev bygget som sommerhuse for velbeslåede københavnske borgere, men overgik sidenhen til Københavns Lærerforening, som i mange år har afholdt kolonier i de historiske huse.

Kolonien på Klitstuen er da også rig på traditioner. Lærer- og køkkenholdet er med enkelte udskiftninger i ny og næ den samme gruppe mennesker, som hvert år nyder gensynet og samværet med venner og kolleger omgivet af Jammerbugtens vidunderlige natur. Samtidig kommer også mange af børnene igen år efter år for at holde ferie med deres klassekammerater og de kolonikammerater de har fået igennem årene.

I Blokhus for 17. gang

Et sådant kolonibarn er Seth Sarpong, som er med i Blokhus for 17. gang, i år som ansat på køkkenholdet. Seth startede som feriebarn på kolonien, da han gik i første klasse, og de sidste syv år har han fortsat turene til Blokhus som ansat. -Ugerne i Blokhus er en fantastisk mulighed for at komme væk fra det travle byliv. Det er som at komme i sommerhus, og så er det nostalgisk at vende tilbage år efter år. Blokhus er blevet en tradition for mig, afslutter han og smiler.

Blokhus giver ro

-Jeg er helt enig med Seth, siger Thomas Hovaldt, som er lærer på Hanssted Skole i Valby og er kommet som kolonileder i Blokhus siden 2001. -Det er blandt andet roen og den gode tid heroppe, der gør opholdene så unikke. Timerne med ungerne uden krav til undervisning, tid til natur, gåture, badning og ro omkring mad, is og boldspil er blandt de vitale grunde til, at vi kommer igen år efter år. Koloniens køkkenleder Anne Enevold Henriksen, som til daglig arbejder i Aalborg kommune, stemmer i. -Samspillet med de voksne i køkkenet, de andre lærere fra Københavns Kommune og de lokale er med til at gøre den tilbagevendende tur sjov og positiv. Man kommer til at kende uddeleren, bageren, ismanden og fiskemanden og ungerne husker dem fra år til år.

”Mit sted”

Klitstuen kan udover 100 års fødselsdagen fejre, at Jette Stenholt igen i år er at finde blandt kolonilederne. Jette, som har været ansat som lærer på Nørrebro siden 1966, er kommet på Klitstuen med skolehold, hovedsageligt fra Hillerødgade Skole, hvert år siden 1973. -Det er en stor glæde at være sammen med de børn man underviser på en anden måde end til daglig, og så er det pragtfuldt for børnene, for det er virkelig ferie for dem med frisk luft, badning og god mad, fortæller hun, og fortsætter -Jeg elsker Vesterhavet og synes at Blokhus har udviklet sig til en rigtig hyggelig badeby, og det giver mig glæde, energi og lyst at komme her. Jeg er kommet her så længe, at det på sin vis føles som ”mit sted” – jeg har haft min familie med på koloni i mange år, og jeg føler mig hjemme her ved Vesterhavets perle, afslutter hun.

 

 

Læs om fantastiske oplevelser og events