Nyheder
imported

Bog om Vestkysten, klima og kystnedbrydning gennem to tusinde år

Vestkysten: Simon Jacobsen har sat fokus på kystens udvikling ved Blokhus og Løkken.

Tekst og foto: Presse

Selve kysten, klimaet og den kystnedbrydning ved Jyllands vestkyst, som for tiden er det store samtaleemne, er aldrig blevet beskrevet i det historiske lys, som forfatteren af denne bog, Simon Jacobsen, kaster over det vigtige emne.

Vestkysten bog
Bogen ”Vestkysten, klima og kystnedbrydning” handler om det store menneskelige og naturmæssige drama, der udfolder sig langs den jyske vestkyst. Fokus er på strækningen Blokhus, Løkken, Nørre Lyngby og Lønstrup, men belyser vilkårene på hele kysten fra Skagen til grænsen, og den er allerede solgt i 1.500 eksemplarer.

Stormfloder

Det store værk, en flot indbunden Coffee Table Book, er på 277 sider med 300 historiske og nutidige billeder og illustrationer, og den kan blandt andet købes i Kulturhuset Blokhus.
Bogen er allerede solgt i xx eksemplarer, og der findes også en kort tysk introduktion.
Forfatteren beskriver stormfloder fra 300 år før Kristi fødsel. Én af dem er Cimberfloden ca. 120 år før vor tidsregning. Fra år 1000 kommer de første beretninger om stormflodernes hærgen på vestkysten, og i bogen er der beskrivelser fra hvert århundrede op til nu.

Værste uvejr

Det værste uvejr i Danmark, som er registreret, ramte Vestkysten11. og 12. oktober 1634. Landsbyen Kinderup, der i nogle hundrede år lå vest for Furreby ved Løkken, blev bortskyllet af superstormen, en tsunamilignende stormflod med måske tre meter høje bølger. Det skønnes, at mellem 8.000 og 15.000 mennesker omkom sammen med 50.000 køer og heste. 19 kirker gik tabt, og i Ribe Domkirke stod vandet 1,7 meter over gulvet.
Martin Olesen, klimaforsker ved DMI udtaler følgende om denne hændelse i bogen: ”I 1634 nåede vandstanden op på mere end 6 meter højere end normalen, og det stemmer meget godt med højden af en såkaldt 10.000-årshændelse, som i nutidens klima er 5,9 meter over normalen. Hen imod slutningen af dette århundrede vil en 10.000-årshændelse få vandstanden stige til cirka 6,5 meter højere end normalen.”

Det sidste kapitel i bogen er forudsigelser om fremtiden med bidrag fra Stig Schack Pedersen, seniorgeolog, dr.scient., emeritus ved GEUS, Martin Olesen, PhD, klimaforsker ved DMI og Merete Løvschall, kystdirektør ved Kystdirektoratet.

Læs om fantastiske oplevelser og events