Pandrup

Byporte skal være insekthoteller

V. Hjermitslev med flere tiltag som ren og glad landsby

– Selv om det er ikke er årstiden for bier, sommerfugle og insekter, så summer det med ideer i V. Hjermitslev, der ikke alene vil opfriske indtrykket af landsbyen som et godt sted at bo, men også styrke miljøet og bæredygtigheden.

Inspirationen kommer fra denne byport i Frankrig. Privatfoto

Bæredygtighed på landkortet
Det skal ske ved at opsætte byporte udformede som insekthoteller, og på sigt har V. Hjermitslev flere planer om forbedringer i området.
– Bæredygtighed er jo meget oppe i tiden. Det vil vi gerne være med til at støtte, og insekthoteller ved byens indfaldsveje kan være med til at få sat V. Hjermitslev på landkortet, fortæller John Lovmand, medlem af områdets landdistriktsudvalg samt formand for V. Hjermitslev Borgerforening.

Børnehaven skal passe hotellerne
Samtidig kommer det byens børn til gode, da børnehavebørnene skal sørge for, at hotellerne kan melde udsolgt og samtidig følge hotellets gæster og lære om insekter, miljø samt bæredygtighed.

Så hotellet på ferie i Frankrig
Det var Søren P. Mortensen, der under en ferie i Frankrig stødte på de usædvanlige byporte, og han tog ideen med sig hjem.

Den blev så præsenteret ved den seneste fællesspisning med 65 deltagere i landsbyens nedlagte skole, hvor menuen med grønlangkål, flæsk, medister samt hamburgerryg blev garneret med informationer om de fem til 10 nye byporte – og der blev taget godt imod hele menuen.

Søger hos KFL-puljen
Derfor indhenter det lokale landdistriktsudvalg tilbud til projektet, og det skal gerne finansieres blandt andet med hjælp fra Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvalget samt andre fonde.

I øvrigt erfarer Jammerbugt Kommune, at netop ansøgninger med elementer af bæredygtighed og miljø bliver mere og mere tilgodeset hos nationale fonde og puljer.

Fyldt med kvas og gemmesteder
Byportene bliver 1,25 meter høje, 1 meter brede og får en dybde på 20 centimeter, der bliver fyldt med grene, kvas og mursten med huller, som giver gode opholdssteder for insekter.

Der er også planer om at opsætte flagstænger. Foto: Vores Jammerbugt

Flagstænger ved Torvet
Målet er at opsætte byportene til foråret.
Desuden arbejder landdistriktsudvalget med at få placeret flagstænger ved Torvet samt på sigt få nedsat en gruppe frivillige, der med indkøbte redskaber kan holde områdets fortove rene.

Byen står bag projektet
Projekt insekthoteller støttes både af VHB, borgerforeningen samt medlemmerne af landdistriktsudvalget, Karen Sørensen, Heidi Madsen, Søren P. Mortensen, Mary Høtoft og John Lovmand.

Læs om fantastiske oplevelser og events