Nyheder
imported

Chokolade-orange-is fra Aabybro Mejeri er Danmarks bedste is

Aabybro Mejeri deltog i begyndelse af oktober i International Food Contest og mejeriets chokolade/orange-is løb med sejren som Danmarks bedste is.

Tekst: Anne Nøhr Ringgren  Foto: Presse

Egentlig skulle den erfarne mejerist og indehaveren af Aabybro Mejeri i Nordjylland, Niels Henrik Lindhardt, have fejret 30-års bryllupsdag med sin hustru, Alice, men istedet havde han taget turen til Herning med en anden hjertenskær – nemlig mejeriets chokolade/orange-is, hvor han deltog i International Dairy Contest. En konkurrence med næsten 1.000 mejeriprodukter.

Og pludselig blev Niels Henrik Lindhardt kaldt op på scenen og hædret som den ene af tre vindere, idet hans is løb med sejren i kategorien for konsum, der omfatter alle andre mejeriprodukter end smør og ost.

– Du må godt skrive, at jeg blev rørt. Sådan en dag savner jeg virkelig mine forældre. Jeg stod jo på den samme scene sammen med min far i 2008, da vi vandt den samme pris for en fromage, konstaterer Lindhardt med henvisning til faderen, mejerist Anker Lindhardt, der døde i 2018. 

Niels Henrik Lindhardt har mange minder fra mejerimessen i Herning, hvor han har været fast inventar hvert eneste år i sit nu 57-årige liv.

– Forældrene tog mig med i klapvogn første gang, da jeg var to år. Jeg tror kun, jeg siden da har misset messen en enkelt gang. I 1985, da jeg boede på Island og ikke kunne komme hjem på grund af dårligt vejr, husker han.

Vejen til en vinder

Om vinderisen med fløde, chokolade og appelsin fortæller Niels Henrik Lindhardt, at den er baseret på en skør idé, han fik i 1999. Han ville op til jul og nytår lave en islagkage, der indeholdt både chokolade, appelsin og champagne.

Herefter blev opskriften lagt i skuffen indtil 2015, hvor han kom i tanker om den og begyndte at lave isen igen, denne gang bare uden champagne.

– Vi har 23 is-varianter i alt , og den her ligger i min personlige top-3. Nej, det er nok top-2, siger den nordjyske mejerist, som ifølge eget udsagn spiser is hver eneste dag. 

– Kaffe, tobak og is skal jeg have hver dag, siger den hyggelige mejerist, der altid er god for en snak og en sjov historie.  

Gratis bryllupsblomster

Dommerkomiteen, der udvalgte chokolade/orange-isen som Danmarks ypperste, gjorde det med en bemærkning om, at det er "is, når det er bedst".

Og det er en melding, der i høj grad falder i Niels Henrik Lindhardts smag.

– Den passer for en vendelbo som mig. Ikke nogen overflødige ord, bare keep it simple, siger han.

– Under alle omstændigheder betyder den her anerkendelse rigtig meget for Aabybro Mejeri. De er stolte derhjemme på mejeriet, tilføjer han og nævner i den forbindelse også Alice, der i høj grad er med i den daglige drift.

– Ud over en Flora Danica-tallerken får man jo en buket blomster, når man vinder prisen. Så nu er jeg fri for selv at købe en bryllupsblomst med hjem til hende.

Buketten ligger ude i bilen, siger han med det velkendte lune glimt i øjet.

Et af landets ældste mejerier

Aabybro Mejeri er et af Danmarks ældste mejerier, og et af de få privatejede, der er tilbage i hele landet. Aabybro Mejeri blev grundlagt i 1888 af syv omkringliggende gårde. Mejeriet blev anlagt af Skeel lige ned til Ryå, således at vandet fra åen kunne bruges til at køle mælken ned. 

Familien Lindhardt har drevet Aabybro Mejeri i over 50 år, og den lille hyggelige mejeributik, der ligger i tilknytning til mejeriet, er velbesøgt og et godt sted at finde inspiration til lækre lokale delikatessevarer.

Aabybro mejeri

I mejeributikken kan du både købe den velkendte Ryå is i utallige smagsvarianter, ost, gammeldags kærnet smør, rygeost, snaps, æblemost, specialøl, sild, spændende marmelader og diverse kødspecialiteter.

Gamle håndværkstraditioner bliver vægtet utrolig højt på mejeriet, og de er slet ikke uvante med prisbelønnede varer. En af de helt store forretningssuccesser er den anerkendte produktserie med den energitætte is, som blandt andet leveres til patienterne på de danske sygehuse.

 

Aabybro mejeri

Hvert år i juni fejrer mejeriet Isens Dag, og det er et sandt tilløbsstykke. Tusindvis af gæster lægger vejen forbi det populære lokale mejeri for at spise is i lange baner. Her slår de dørene op til produktionen, og gæsterne kan komme med bag om kulissen hos det gamle mejeri.

Mejeriet i efterårsferien

I tilknytning til mejeriet ligger der en lille iscafe, der holder åbent alle dage i efterårsferien (uge 42) fra kl 12.00 til 17.00.

I mejeributikken er det også muligt at finde mange gode specialvarer, som du kan forsøde ferien med.

Samtidig er det også muligt at leje kano og sejle en tut på Ryå for at nyde den skønne natur rundt omkring mejeriet.

> Find flere spændende efterårsoplevelser

> Se program for Efterårsfestival i Blokhus

 

Læs om fantastiske oplevelser og events