Blokhus

Den drilske fralandsvind

Sådan reagerer du i en nødsituation

Allerede i sidste uge gjorde landets kystlivreddere opmærksom på risikoen ved at tage ud på bl.a. Stand Up Paddle-boards i fralandsvind. Efter flere hændelser, hvor folk kom i nød netop på grund af fralandsvind, er livredderne nu ude med information om, hvad man skal gøre, hvis man er på stranden og ser nogen, der er i nød – eller på vej til at komme i problemer.
TrygFondens kystlivreddere har den seneste tid måttet rykke ud i flere tilfælde, hvor folk var kommet i problemer på grund af drilsk fralandsvind. TIdligere var livredderne også ude med en opfordring til at aflæse vind og vejr grundigt, inden man tager ud på vandet – og helst holder oppustelige boards og andre flydegenstande på land, når der er fralandsvind.
– Folk bliver ofte overraskede af fralandsvinden. Når de er inde på land, virker vandet roligt og fladt, men så snart de kommer bare lidt ud, virker deres krop som et stort sejl, og så går det stærkt, når de befinder sig på fx en luftmadras eller et SUP-board. Pludselig er de så langt ude, at de ikke er i stand til at komme ind igen på egen hånd, og så kan det blive rigtig farligt – især hvis man ikke har vest på og måske ovenikøbet kommer væk fra sit board eller madras, fortæller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

Kast dig ikke i vandet, hvis du ser en person i nød!

Livredderne opfordrer til, at man straks kontakter dem, hvis man ser nogen, der er i nød.
– Er man på stranden og ser nogen i problemer, kan en naturlig reaktion være selv at kaste sig i vandet for at komme personen til undsætning. Men har man ikke de rigtige forudsætninger, risikerer man at gøre en farlig situation værre og pludselig have to personer i potentiel drukningsfare i stedet for én, siger Anders Myrhøj og fortsætter:
– Selv gode svømmere kan komme i problemer – særligt i udfordrende farvand – og redninger i vand kræver særlige kvalifikationer. Så medmindre du er en stærk svømmer, dygtig i vand og har livredderkompetencer, bør du ikke kaste dig i vandet. I stedet bør du straks alarmere livredderne eller følge retningslinjerne i tal-ræk-kast-remsen, siger Anders Myrhøj.

Sådan redder du en person i nød (tal – ræk – kast):

 • Tal beroligende og diriger den nødstedte

 • Tal gerne beroligende til personen i nød og få vedkommende til at svømme hen til dig.
  Ræk en gren, parasol el.lign.
  Er personen ved bevidsthed, kan du måske række vedkommende noget langt, fx en gren, trøje, parasol, bådshage, åre, pagaj el.lign., og trække personen ind.

 • Kast en redningskrans, dunk el.lign. 
  Er personen for langt væk til, at du kan række noget til vedkommende, kan du i stedet kaste en genstand, som kan flyde og/eller trække den nødstedte ind. 
  Vurderer du, at situationen er alvorlig, skal du straks alarmere 1-1-2.

Læs mere på www.respektforvand.dk.

Læs om fantastiske oplevelser og events