Nyheder
imported

Det vrimler med svampe derude

Det våde efterårsvejr betyder, at naturen bugner af svampe. Naturstyrelsen giver her gode tip til jagten på efterårets guld i skovbunden.

Tekst: Merete Fuglsang (redigeret)

Så er det bare med at tage en kurv i hånden, sætte kurs ud i Gateway Blokhus, og vende blikket nedad. Efterårets våde vejr og med den efterfølgende sporadiske varme har betydet, at det vrimler med svampe derude, og der er rig mulighed for at finde lidt ekstra lækkert til aftensmaden for både nybegynderen og de mere svampekyndige.

– Svampesæsonen går normalt fra august til oktober, men er meget afhængig af vejret. Et godt svampeår er, når vi har en fugtig og lun sensommer, og det har vi netop i år. Naturvejleder Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen fortæller – Jeg har selv været ude og samle flere gange og har fået både rørhatte og skørhatte med hjem i kurven efter kun en times jagt. Så det er bare med at komme afsted. Kurven frem og på tur ud i skoven.

Find rørhatte langs skovveje 
Jan Kjærgaard anbefaler, at nybegyndere lægger ud med at lede efter rørhatte. Den mest kendte og også velsmagende rørhat er Karl Johan. Den kan I kende på den brune hat, der ligner en overkrydder, og den solide stok, der øverst har et fint netagtigt mønster. Rørene er fra starten hvide og bliver med tiden gule til gulgrønne. I kan være uheldig og tage fejl af den og galderørhat, som ikke er giftig, men som smager bittert og derfor er uspiselig. Galderørhat har grovere net på stokken og hvide til lyserøde rørmundinger.
Rørhatte generelt vil gerne have luft omkring sig, og derfor kan I tit finde dem langs skovvejene, hvor de også kan stå i skygge for direkte sol.

Vær varsom
– Hvis du er det mindste i tvivl, om en svamp er spiselig eller ej, så lad den stå – og sørg for kun at tage de nye friske svampe med hjem i kurven. De bedste er dem, der kun lige akkurat titter op af jord, siger Jan Kjærgaard.

Du må samle svampe, bær og frugt overalt i statens skove og naturområder til eget forbrug. Tommelfingerreglen er omkring en kurvfuld, så er der også til den næste skovgæst. Tag tøjet på, og tag hele familien med i skoven. Dejlig svampetur kan slutte på Gateway pladsen, hvor I kan nyde jeres varme kaffe og både børn og voksne kan tage en svingtur på svævebanen.

Læs om fantastiske oplevelser og events