Nyheder
imported

Får vi hvid jul i Danmark?

Chancen for en landsdækkende hvid jul er i al almindelighed kun 8% - nye prognoser viser at chancen i år er en smule større.

Tekst: Louise Kande (Redigeret dmi.dk) – Foto: Presse

Ved en landsdækkende hvid jul forstås normalt at mere end 90% af Danmark er dækket af sne den 24. december om eftermiddagen. Men ikke kun med et drys af sne eller blot med rim på jorden. Snedybden skal være mere end en ½ cm. Julesneen eller noget af julesneen kan godt være faldet op til mange dage i forvejen. Med denne definition af hvid jul har der kun været 9 tilfælde siden 1900 i Danmark, og der går således statistisk set i gennemsnit 12 år imellem de hvide jul. De ni landsdækkende hvide jul var i årene:Tekst: Louise Kande (Redigeret dmi.dk) – Foto: Presse
Ved en landsdækkende hvid jul forstås normalt at mere end 90% af Danmark er dækket af sne den 24. december om eftermiddagen. Men ikke kun med et drys af sne eller blot med rim på jorden. Snedybden skal være mere end en ½ cm. Julesneen eller noget af julesneen kan godt være faldet op til mange dage i forvejen. Med denne definition af hvid jul har der kun været 9 tilfælde siden 1900 i Danmark, og der går således statistisk set i gennemsnit 12 år imellem de hvide jul. De ni landsdækkende hvide jul var i årene:

Julen 1915 
Julen 1923 
Julen 1938 
Julen 1956
Julen 1969
Julen 1981 
Julen 1995 
Julen 2009
Julen 2010 

Chancen for en landsdækkende hvid jul er således i al almindelighed kun 8%. I 2 ud af 3 tilfælde eller i 67% af tilfældene er julen den 24. december sidst på eftermiddagen grå og mild. I de resterende tilfælde, ca. 25%, forekommer flere forskellige overgangsformer mellem den landsdækkende hvide jul og den grå, milde jul.

Lokal hvid jul i det nordlige Jylland
Et lavtryk bevæger sig lige syd om Danmark i de seneste prognoser. Det kan give snevejr over Danmark juleaftensdag – aflæser man prognoserne råt, kan der falde sne i store dele af det centrale, østlige og nordlige Jylland samt på Fyn og Sjælland og Lolland og Falster.

 

Læs om fantastiske oplevelser og events