Brovst

Flere går i voksenlære i Jammerbugt

Mange flere går i voksenlære i Jammerbugt Kommune. Siden 2019 er antallet steget med 61 pct., og det er godt for både voksenlærlingen, for erhvervslivet og for kommunen.

Over 25 år
De seneste tre år har Jammerbugt Kommune oplevet en markant stigning blandt borgerne i interessen for at gå i voksenlære. I 2019 valgte 79 borgere over 25 år at gå i voksenlære, i 2020 var tallet 112 og i 2021 var det steget til 129 voksenlærlinge.
– Det er rigtig positivt, at flere voksne over 25 år vælger at gå i lære. Lærlingene får en uddannelse, og vi ved, at man som faglært får en tættere tilknytning til arbejdsmarkedet. Samtidig får vi flere kvalificerede, som kan imødekomme erhvervslivets efterspørgsel på arbejdskraft, fortæller Diana Aarestrup, der er formand for Beskæftigelsesudvalget.

Gevinst for erhvervsliv
Også virksomhederne ser en gevinst ved, at flere går i voksenlære.
– For os giver det god mening at ansætte en voksenlærling. Ud over at vi får et tilskud til lønnen, som gør, at det kan betale sig for os at ansætte voksenlærlinge, så er ordningen en oplagt vej til at få flere faglærte på, og det er der hårdt brug for. Vi er meget tilfredse med ordningen, forklarer Bo Nielsen, der er indehaver af Expert/Punkt1 i Brovst.
Som voksenlærling kan man søge om en forhåndsgodkendelse fra kommunen som bevis på, at man kan opretholde et voksenlærlingetilskud under læretiden.

Tilskud til lønnen
Og det er ofte en hjælp, når der skal findes en læreplads
– Når man som voksenlærling søger en læreplads, så er det for de fleste en fordel af have en forhåndsgodkendelse på, at virksomheden kan få tilskud fra kommunen til den løn, de udbetaler i læreperioden. Der er selvfølgelig en række betingelser, der skal være opfyldt for at få forhåndsgodkendelsen, det hjælper vores virksomhedskonsulenter med, så jobsøgningen kan gå i gang, forklarer Jannie Knudsen, der er Sundheds- og Arbejdsmarkedschef i Jammerbugt Kommune.  

Bredde i fagligheden
Ud af de 129 voksenlærlinge, der startede uddannelse sidste år, er ca. 40pct. inden for social- og sundhedsområdet.
– Vi havde en forventning om, at en forholdsvis stor andel af voksenlærlinge ville være indenfor social- og sundhedsassistent eller social- og sundhedshjælper. Og heldigvis lever tallene op til forventningen, det er også nødvendigt, da Jammerbugt Kommune, ligesom alle andre, har brug for flere hænder til at løfte opgaverne her, siger Diane Aarestrup.
I alt startede 46 borgere i Jammerbugt Kommune som voksenlærlinge indenfor social- og sundhedsområdet i 2021.
Ellers er voksenlærlingene jævn fordel over 32 øvrige fagområder.

Læs om fantastiske oplevelser og events