Blokhus

Fra hoppepuder til hæsblæsende rutsjebaner

 | FOTO: Presse
Fårup Sommerland fylder 50 år
Fårup Sommerland

For 50 år siden var en dag i Fårup Sommerland en enkel, men magisk oplevelse. For blot fire kroner kunne gæster tilbringe en hel dag på hoppepuder, sejle i kano, tage en tur på hesteryg ognyde skovens ro.

I dag er parken vokset til en af Danmarks største forlystelsesparker, hvor mere end 60 attraktioner og aktiviteter lokker oplevelseshungrende gæster, og hvor besøget ikke nødvendigvis slutter ved lukketid. Med både hotel og campingmuligheder har gæsterne nemlig mulighed for at forlænge oplevelsen.

Fårup Sommerland (1)

En banebrydende idé

Da Fårup Sommerland åbnede dørene den 21. juni 1975, var det som det første sommerland i Skandinavien. Inspirationen kom fra en fremtidsforsker, og konceptet blev hurtigt en succes med 40.000 gæster det første år.

– Selvom aktiviteterne dengang var enkle set med nutidens øjne, var det kæmpestort på det tidspunkt. Fårup Sommerland blev retningssættende for udviklingen af attraktioner i Danmark, fortæller administrerede direktør Niels Jørgen Jensen. I løbet af 1980’erne skød sommerlande op over hele landet, og det stod klart, at konceptet måtte udvikles, hvis Fårup skulle differentiere sig fra de øvrige sommerlande og fortsat være attraktiv for gæsterne. En af de første store milepæle kom i 1989 med åbningen af Danmarks største vandland

– Fårup Sommerland har altid været kendetegnet af entreprenørånd og har altid været innovativ. Vandlandet fik skelsættende betydning for den videre udvikling af parken, siger Niels Jørgen Jensen, der husker det som en stor ting, da han som 12-årig i høj fart susede ned af Wild River, som var en af aktiviteterne i det nye vandland, som blev et tilløbsstykke.

Den milliondyre satsning i 1989 forstærkede strategien om at præsentere nye attraktioner hvert år. I 1992 fik parken sin første rutsjebane, Mineekspressen, hvilket førte til den første af mange besøgsrekorder. Det år gik 458.000 gæster gennem indgangen – og i 2022, hvor Fønix blev lanceret, nærmede besøgstallet sig knap 770.000.

Skitsen blev lavet på en serviet

I 2016 åbnede Hotel Fårup, og det var en mangeårig drøm, der gik i opfyldelse. Den første skitse lavede daværende medejer og direktør, Søren Kragelund, på en serviet. Det blev samtidig starten på en ny æra for parken, som siden har udvidet med yderligere overnatningsfaciliteter dels i form af suiter og trætophytter ved hotellet og dels campingpladsen Skovbrynet, hvor der både er glampingtelte, lejligheder, hytter og standpladser.

– Vi tilbyder i dag en bred pallette af overnatningsmuligheder, hvilket giver os mange muligheder for udvikling af vores aktiviteter, som kan tiltrække endnu flere danske og udenlandske gæster, siger Niels Jørgen Jensen.

Værtens bedste service

En bevidst investeringsstrategi har dog ikke alene sikret Fårups succes. Parkens gæstefokus har været afgørende, og i dag har parken sit eget akademi for gæsteservice og oplæring.

– Et besøg i Fårup består af både soft- og hardware, og softwaredelen er lige så vigtig som rutsjebaner og vandland. Det er her, vi skaber relationen til gæsterne, så de føler, at vi har en helt særlig måde at møde dem på, og det er noget, vi er meget bevidste om, siger Niels Jørgen Jensen. Siden åbningen i 1975 er der investeret tæt ved 700 mio. kroner i parken. Til jubilæumssæsonen investerer Fårup Sommerland over 30 millioner kroner i nye tiltag, herunder en ny indgangsportal, topmoderne personalefaciliteter og nye toiletfaciliteter, hvor der også er en speciel afdeling for handicappede. Derudover åbner parkens eget ismejeri, Brogården, hvor gæsterne kan følge isproduktionen, som foregår efter italiensk opskrift.

– Jeg vil tillade mig at sige, at vi viser vejen i branchen og udvikler oplevelser, der rækker ud over klassiske forlystelser og omfatter spændende butiks – og madoplevelser, siger Niels Jørgen Jensen.

Fremover ønsker parken at udvide sæsonen endnu mere og i endnu højere grad slippe betegnelsen ”sommerland”.

– Vi er meget mere end et sommerland. Efterårsferien er allerede blevet en højsæson for os, og vi har også åbent i påsken samt afholder fester, konferencer, møder osv. hele året rundt, fortæller direktøren, der ikke afviser, at julen på sigt kan være en mulighed, selvom det ikke er på tegnebrættet nu og her.

– Endnu er der ikke så mange turister i området i november og december. Dog kan vi se, at der er sket en mærkbar udvikling i løbet af de sidste tre til fem år, hvor vi ser en stigende aktivitet, som afstedkommer at blandt andet restauranter og butikker holder åbent, så det kan godt være, at vi på et tidspunkt vurderer, at der er potentiale til at bringe nye sæsoner i spil, siger Niels Jørgen Jensen.

Fra sæsonarbejder til direktør

Jubilæet markeres den 21. juni, hvor medarbejderne gennem 50 år har fået mulighed for at være med. Det bliver en særlig dag – ikke mindst for Niels Jørgen Jensen, der har haft en bemærkelsesværdig karriere i parken. Han begyndte som opvasker Restaurant Loen i 1992 og blev efter endt uddannelse fastansat i september 2003, hvor han varetog flere ledende funktioner. I 2014 forlod Niels Jørgen Jensen parken og fik en ledende stilling i LEGO House i Billund. Fem år senere vendte han tilbage til Fårup Sommerland som administrerende direktør.

– Det har været spændende at være en del af Fårups udvikling, og jeg glæder mig til at tage fat på de kommende år sammen med det unikke hold af medarbejdere, der er herude og som alle bidrager til, at vi udvikler os og bevæger os ind i en spændende fremtid, siger direktøren.

FAKTA

  • Fårup Sommerland blev etableret i 1975. Det var ejet af søskendeparret Anders Kragelund og Kamma Schnack. Siden overdrog de ejerskabet til deres respektive sønner, Søren Kragelund og Henrik Schnack.
  •  I 2017 solgte Søren Kragelund sin andel af parken, og i dag er det Henrik Schacks sønner, Jakob og Martin, der ejer Fårup Sommerland.
  • Bestyrelsen består af formand Ole Mølgaard, Andreas Veilstrup Andersen, Henrik Schnack, Jakob Schnack og Martin Sams.

Læs om fantastiske oplevelser og events