Fup og fakta:
Livredderne giver gode råd til strandgæsterne
De forløbne uger har været forholdsvis rolige for livredderne, der har brugt det meste af tiden på oplysende arbejde og på at tale med strandgæsterne – for hvordan er det nu med de 5 baderåd og de sejlivede myter om badesikkerhed?
Tekst: Louise Kande – Foto: Presse
Lær at svømme, bad aldrig alene og hold øje med børnene. Sådan lyder nogle af de baderåd, som TrygFondens kystlivreddere gav videre til strandgæsterne i den forløbne uge. Det oplysende arbejde på strandene er en vigtig del af livreddernes indsats, fortæller Anders Myrøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.
– Livredderne er på stranden for at forhindre, at der sker alvorlige ulykker. Det betyder, at vi både træder til, når folk kommer i nød, men vi udfører også en lang række forebyggende og oplysende opgaver for at forhindre, at en situation udvikler sig til at være livsfarlig. Og det har der været god tid til i den forløbende uge, siger Anders Myrhøj.
Livredderne afliver myter
Et par af de myter, som livredderne gerne vil til livs gennem oplysning til strandgæsterne, er, at man ikke må bade lige efter, man har spist, og at man må gå i vandet til navlen. Til det siger Anders Myrhøj:
– Jeg er selv vokset op med rådet om, at man skal vente med at gå i vandet til mindst en halv time efter, man har spist. Men det er der ingen lægefaglig grund til. Det er kun personer, der er oppe i årene eller har et svækket helbred, der bør passe på. Man behøver derfor ikke holde børnene tilbage, hvis de er klar til en svømmetur lige efter frokosten, siger Anders Myrhøj og fortsætter:
– En anden myte er, at man trygt kan gå ud, til vandet når navlen. Det er en farlig misforståelse, da stærke bølger og understrøm sagtens kan rive dig omkuld, selvom du kun står i vand til knæene. Man bør derfor altid bade efter forholdene på den enkelte strand, og her kan man spørge livredderne til råds, hvis man er i tvivl.
Roligt vand og små bølger kan snyde
En ting, som også er vigtig at oplyse strandgæsterne om, er, at en relativ rolig havoverflade uden bølger, ikke er så ufarlig, som den umiddelbart ser ud.
– Man kan snydes til at tro, at vandet er roligt, fordi der ikke er bølger. Men det kan være tegn på, at der er fralandsvind, og hvis du fx lægger dig på en luftmadras og døser lidt hen, kan du risikere at drive væk fra kysten, uden at du opdager det. Og på en dag, hvor der er mange store bølger, bør man undgå at bade der, hvor bølgerne er mindst. For det er som regel et tegn på, at der er stærk strøm, hvor der kan være øget vanddybde, fortæller Anders Myrhøj
– Når vi taler med strandgæsterne, er det bl.a. om, hvordan man kan læse vandet og tage sine forholdsregler. Heldigvis er det indtil videre gået rigtig godt på strandene i år. Strandgæsterne passer generelt godt på sig selv og hinanden, og der har været få livstruende situationer.
TrygFonden Kystlivredning har livreddertårne på 37 strande og havnebade i hele landet og er på strandene hver dag fra klokken 11-19 indtil lørdag den 15. august. Et flag i tårnet fortæller, at livredderne er på vagt, og den primære zone, som livredderne overvåger, er markeret med rød-gule flag i strandkanten.