Fjerritslev

– Regler for nedlukning er for firkantede

Myndighedernes nye regler for automatisk nedlukning af sogne og kommuner, når smittetrykket bliver for højt, er for rigide, mener borgmester Mogens Chr. Gade på baggrund af sidste uges nedlukning af Kollerup-Fjerritslev sogn.

Skal drøftes igen
Derfor har Jammerbugt sammen med Herning Kommune, der også har nedlukkede sogne, taget kontakt til myndighederne for at få dem til at se på reglerne igen.
– Vi har været i en løbede dialog med ministeriet og folketingsmedlemmer for at få dem til at revurdere de rigide regler, der er for den automatiske nedlukning af sogne og kommuner, fortæller Mogens Chr. Gade.
– Vi har fået mulighed for at fremføre, hvad vi er utilfredse med, tilføjer han.
Og derfor skal Folketinget i den kommende uge se på reglerne en gang til.

Store omkostninger
Og utilfredsheden går på selve den automatiske nedlukning, som gennemføres uden en dialog med de berørte lokale myndigheder.
Da Kollerup-Fjerritslev sogn blev lukket, blev alle skoler, uddannelsesinstitutioner samt SFO lukket – uanset om der var konstateret smitte eller ej.
Det samme gjorde alle fritidsaktiviteter.
– Det har store menneskelige omkostninger at lukke på denne måde. Vi vidste jo, at smitten var koncentreret om Fjerritslev College, og der var allerede taget hånd om situationen, siger Mogens Chr. Gade.
– I stedet for at lukke alt burde vi have koncentreret os om de steder, hvor der var smitte, siger han.

Mangler en dialog
Derfor foreslår Jammerbugt, at der sker en dialog inde en nedlukning.
– Det er fint, at de centrale myndigheder reagerer og reagerer hurtigt og effektivt, men når de centrale myndigheder får indikationer på, at noget er galt, så bør de tage kontakt til de lokale myndigheder for at få flere oplysninger og den rette baggrund at træffe beslutningerne ud fra og ikke bare udstikke et dekret, hvor alt lukkes ned, forklarer Mogens Chr. Gade.
– Havde vi haft den dialog om situationen i Fjerritslev, havde vi undgået at skulle lukke institutioner, hvor der ikke er smittet og havde kunnet koncentrere os om, der hvor der var smitte, nemlig på Fjerritslev College, hvor man også allerede have grebet ind.
– Vi ønsker en dialog frem for et dekret.

Læs om fantastiske oplevelser og events