Tekst: Martin Frandsen Foto: Presse
Interessen for at købe ferie- og sommerhuse er på det højeste i rigtig mange år, og den store rift om husene betyder, at køberne skal være ekstra godt klædt på. Ejendomsmægler Søren Villadsen er klar til at give nogle gode råd.
Tiden er en meget vigtig faktor, og køber skal være godt forberedt.
Brandvarmt marked
Villadsen Ejendomshandel oplever en kæmpe vækst i salget af sommerhuse i 2020. Det fortsætter i 2021, og intet tyder på, at det stagnerer i den kommende tid.
– Vi sælger 2,5 gange så mange sommerhuse nu som i 2018 og 2019. Tidligere var sommerhussalget 18-20 pct. af vores omsætning. I dag er det 35-40 pct. og samtidig har vi også haft vækst i helårsmarkedet, siger Søren Villadsen.
– Mange fritidshuskøbere må desværre gå forgæves i det brandvarme marked. Der er flere købere til mange af de sommerhuse, der bliver solgt i dag. Derfor er afslag i prisen efterhånden en saga blot. Mange huse bliver solgt til prisen, eller kommer i budrunde og sælges til en højere pris, fortæller Søren Villadsen.
– Det er vigtigt at være rigtigt klædt på til at kunne handle og tage hurtige beslutninger, hvis man som køber står overfor sig drømmehus, understreger han.
Bank og budget
Derfor er det en god ide på forhånd at have drøftet købet med sin bank og have en fornemmelse af hvordan købsbudgettet ser ud.
– Mange købere forsøger sig naturligvis med bud. Under finanskrisen var det meget almindeligt at der kunne opnås afslag på mange huse. Sådan er markedet ikke i dag, og det kan ses af de meget korte liggetider, siger Søren Villadsen.
– Køber skal på forhånd være klar på hvilken pris, man er indstillet på at give for det helt rigtige hus. Undlad at komme med ”skambud”, eller bud der ligger for langt fra udbudsprisen, ellers bliver du formentlig overhalet indenom af en anden køber.
Tid er vigtig faktor
Tid spiller også en stor rolle, så det gælder om hurtigt at få en fremvisning, og typisk er det de købere, der er klar til at tage hurtige beslutning, som løber med handlen.
– Selvom det er en meget stor beslutning at købe hus og sommerhus, skal man ikke gå i tænkeboks i alt for lang tid. En købsaftale er næsten altid betinget af købers bank og købers rådgivers godkendelse af handlen. Hvis en bank eller advokat og rådgiver meddeler ejendomsmægleren, at handlen ikke kan godkendes, så vil handlen blive annulleret uden, at det koster køber noget ud over evt. honorarer til egen rådgiver, forklarer Søren Villadsen.
Budrunde som mulighed
Med flere interesserede købere til det samme hus på samme tid har sælger muligheden for at vælge ”budrunde”.
Her skal de interesserede købere inden for en tidsfrist give bud på huset.
Sælger kan så frit vælge mellem de indkomne bud, og det behøver ikke nødvendigvis være det højeste bud.
– Sælger kan også afvise alle indkomne bud. Beslutningen er alene sælgerens. Mægleren kan ikke træffe en afgørelse, eller vælge én køber frem for andre, siger Søren Villadsen.
Han tilføjer, at køber skal huske, at mægleren er sælgers mand.
– Vi skal selvfølgelig varetage sælgers interesser og gøre det bedst muligt for sælgeren, siger han.