Blokhus

Guld og sølv udvundet af genbrugsmaterialer

Unik smykkeserie hos guldsmed Jan Jørgensen

Som noget helt unikt er guldsmed Jan Jørgensen en af de guldsmede i Danmark, som aftager guld og sølv udelukkende udvundet af rent genbrugsmateriale. Smykkeserien har fået navnet Danish Drops.

-Meget få er klar over, at man kan udvinde mineralerne i Danmark ud af genbrugsmaterialer, og det er det projekt, vi har involveret os i, oplyser Jan Jørgensen. Vi laver alle smykker selv, og er en af de få, som har certifikater på, at 100 % i denne smykkeserie er udarbejdet udelukkende ud af genbrugsmaterialer. Det er måske en af de vigtigste og mest sympatiske historie, at kunne implementere i vores virksomhed, fortsætter han. Det har vi det godt med.

Guld og sølv fra Danmark

For de fleste lyder det usandsynligt, at man kan udvinde guld og sølv ud af genbrugsmaterialer. Men det er ikke desto mindre tilfældet og betyder, at ud af bunkerne med slagger, som er endestationen for affald, der er sorteret som småt brandbart ude hos forbrugerne, udvindes både guld og sølv.

-Alternativet er, at slagger i 90 % af tilfældene i stedet ender som vejbelægninger, forklarer Jan Jørgensen.

Fremstillingsmåden er, at guldet og sølvet efterfølgende smeltes og dryppes ned i en spand med koldt vand. Så størkner det og ligner faktisk popcorn, som vi så efterbehandler og sælger som smykker under navnet Danish Drops.

Smykkerne er unisex

Når smykkerne er med ude på messer i eksempelvis Århus og København oplever guldsmeden, hvordan de besøgende bliver overraskede over denne historie. Her kan de se og mærke på smykkerne, og så kan man jo gå planken ud og eksempelvis købe en vielsesring, der udelukkende er baseret på materialer udvundet og fremstillet i Danmark, som samtidig tager hensyn til vores klode i forhold til anvendelse af genbrug og CO2-aftryk. Det er meget unikt, afslutter guldsmeden.

Guldsmeden, der er beliggende på Springvandstorvet i Blokhus, holder åbent hver dag på nær på søndage og mandage, hvor alle er velkomne til at se og høre mere om smykkeserien.

Læs om fantastiske oplevelser og events