Bølgeskum og brede hvide sandstrande
På denne 29 km. cykelrute møder du både drama og idyl. Du cykler over skibsvrag på stranden, hvor søfolk kæmpede for livet i brændingen. Du fornemmer den stilfærdige historie med brægende får og knitrende strikkepinde, når du cykler gennem landsbyen Saltum – kendt for Skandinaviens største Uldfestival og til den fredelige have i Hune.
Langs havet
Den første del af ruten går gennem Blokhus Klitplantage og by ned til det faste sand på stranden. Her mellem bølgeskum og sandklitter oplever du rigtigt Jammerbugten. Bugten har gennem århundreder været præget af søfart, handel og fiskeri. Især Norge var en vigtig handelspartner. Mærker du et bump under cyklen kan det være, at du cykler hen over resterne af et forlist skib. Den jyske vestkyst og særligt Jammerbugten har gennem historien kostet utallige søfolk livet. Langs hele vestkysten skete fra 1859 – 1881 mere end 1200 strandinger. I runde tal svarer det til en stranding om ugen. Ruten på stranden fører hen over tidligere landbrugsjord. I middelalderen gik kysten flere hundrede meter længere ud i bugten. Under sandet ligger de marker og landsbyer, som havet har ædt.
Mod Saltum
Efter fem kilometer på stranden går turen op ad Saltum Strandvej på fin asfalteret cykelsti mellem høje træer. Cykelruten stiger let op mod den ca. 860 årige Saltum Kirke. På få kilometer har kulissen for din cykeltur helt skiftet karakter. Du befinder dig nu i et frodigt bakkelandskab formet af istiden og dyrket af landmænd. Turen fører videre mod øst ad Blæshøjvej og ad Løthvej, hvor du har en flot udsigt. I landsbyen Torpet drejer du mod Sdr. Saltum.
Via Sdr. Saltum fører ruten op til Saltum by, som er kendt for den årlige uldfestval, den største i Skandinavien. Får var i gamle dage et vigtigt husdyr for fiskerne. Det var nøjsomme dyr, der kunne leve på klitheden og deres olieholdige uld blev brugt til tøj, der beskyttede mod kulde og vand. Det var ikke kun kvinder, der strikkede, også mændene havde gang i pindene.
Snart tilbage ved udgangspunktet
Du kommer også forbi Fårup Sommerland, der siden indvielsen i 1975 har opnået stor popularitet og er en af Danmarks mest besøgte attraktioner. Turen fortsætter mod Hune. Tæt ved vejen ligger to søer, som er dele af en gammel grusgrav. Derfra videre forbi Hune Kirke, der er et besøg værd. De haveinteresserede kan nu fortsætte til ”Haven i Hune” hvor der er kaffehus, keramik og malerier foruden den landskendte have. Herfra gennem Hune mod vest tilbage til Gateway Blokhus.