Nyheder
imported

Inspiration: Gør haven forårsklar

Forårets komme betyder havearbejde. Der skal ryddes op, plantes nyt, luges, gødes og beskæres. Det er også nu, at jagten på dræbersnegle går ind, hvis du vil have blomster og grøntsager i fred

Tekst: Louise Kande – Foto: Blokhus avis

Huskeseddel

Forårets opgaver i haven er bl.a. at:

Rydde op i bedene

Klippe græsplænen for første gang

Gøre køkkenhaven klar

Luge ukrudt

Gøde haven

Så blomsterfrø og forspire planter i vindueskarmen eller drivhuset

Beskære roser

Bekæmpe dræbersnegle

Plante og flytte planter

Gøre rent i drivhuset og haveskuret

Gøre terrassen klar til sommeren og stille havemøblerne frem.

Efter vinteren kan haven trænge til en oprydning, så der bliver plads til de nye planter, der skal vokse frem. Det betyder, at der bl.a. skal fjernes nedfaldne grene, rives blade og kviste væk – også fra græsplænen.

I det allertidligste forår skal du dog passe på med at rydde for meget op i bedene. De visne blade og stængler fra sommerens planter kan forhindre frostskader, på de nye skud. Især kombinationen af varme solskinsdage og iskolde nætter kan være hård kost for de mere sarte planter.

Nedklipning af visne stauder

Vent med at klippe stauderne ned, til foråret er godt i gang. Det er det som regel sidst i marts eller først i april, men det kan variere meget. De visne stængler kan beskytte de nye skud mod frost. Det er en god idé at lade de afklippede plantedele ligge på jorden mellem stauderne. Du kan evt. klippe dem i mindre stykker, så det ikke ser så rodet ud. De afklippede plantedele bliver efterhånden til kompost, som forbedrer jorden og giver næring til planterne. Samtidig holder jorden bedre på vandet, når den ikke er helt bar. Stauderne vil snart vokse til, så de dækker afklippet.

Løgplanter

Hvis du vil flytte løgplanter, eksempelvis krokus og påskeliljer, kan du gøre det, når planten er afblomstret. Hvis du skal lægge nye forårsløg, bør du dog vente til efteråret. Men det er en god idé at skrive ned, hvor der mangler farver i bedene om foråret, så du kan huske det til efteråret, når løgene skal lægges.

Første klipning af græsplænen

I løbet af marts eller april begynder græsplænen at vokse, og så må du i gang med at slå den ca. 1 gang om ugen. Indtil græsset er kommet i god vækst, bør du ikke klippe det længere ned end til ca. 4 cm. Det er også en god idé at give græsset gødning og evt. en gang kalk.

Køkkenhaven om foråret

I det tidlige forår er det stadig for tidligt at gå i gang med at så i køkkenhaven med undtagelse af spinat og rucola, som sagtens kan spire ved ret lave temperaturer. Tidligt på sæsonen kan du i stedet gøre klar, så du er parat til at så og plante ud, når jorden bliver varm nok til, at de forskellige grøntsagsfrø kan spire.

Gødning af haven

Foråret er det rette tidspunkt at give havens bede, køkkenhaven og græsplænen en gang grundgødning. Så har planterne næring til at vokse sig sunde, grønne og smukke hen over foråret og om sommeren.

Beskæring af roser

I løbet af marts eller april begynder græsplænen at vokse, og så må du i gang med at slå den ca. 1 gang om ugen. Indtil græsset er kommet i god vækst, bør du ikke klippe det længere ned end til ca. 4 cm. Det er også en god idé at give græsset gødning og evt. en gang kalk. Det giver en sund plæne og begrænser mængden af mos og andet ukrudt. Hvis der er meget mos i plænen, kan du fjerne det ved at rive plænen igennem og samle mosset sammen.

Roser skal beskæres, inden væksten kommer for godt i gang, men du skal være sikker på, at der ikke kommer mere frost. Når du beskærer dine roser, får de stærke og sunde grene, og du kan forme dem, som du ønsker det. Klipper du en rose hårdt tilbage, får den færre, men større blomster. Klipper du højere oppe, kommer der flere, men mindre blomster. Der er forskel på, hvor kraftigt roser skal beskæres.

Inspiration hentet fra: www.bolius.dk

Læs om fantastiske oplevelser og events