Aabybro

International studerende sætter skub i nyt firma

For tech-virksomheden Ergota, der har base i Biersted, blev et 10 ugers praktiksamarbejde til et langvarigt samarbejde med den britiske it- og softwarestuderende James fra University College i Aalborg.
Et samarbejde, der har ført til afklaring af nye teknologier og sat skub i produktudviklingen, fordi nye kompetencer blev bragt ind i virksomheden sideløbende med, at den startede op.
Det oplyser Vækst Jammerbugt.

Ny virksomhed
Ergota, som er en forkortelse af ergonomisk data, drives og ejes af Mathias Krog, som etablerede virksomheden i december 2020.
Det er en start-up virksomhed, og sigtet er at kunne levere ergonomisk data til virksomheder i form af software, der laver led- og muskelberegninger i arbejdssituationer baseret på videooptagelser.
Data skal bruges som et evalueringsværktøj, der kan hjælpe med at vurdere og forbedre arbejdsmiljøet i virksomheder, hvor medarbejderne udfører ensartet og gentagende tungt arbejde.

Nye kompetencer
Mathias Krog er uddannet Cand. Scient Techn. med speciale i ergonomiske evalueringer af biomekanik og muskelbelastninger ift. implementeringen af exo-skeletter til industriel brug.
Han fik ideen til Ergota under sit eget studie under et praktikforløb, hvor han lavede arbejdsmiljøvurderinger på videnskabeligt niveau.
Indehaverede var dog allerede fra starten klar over, at der var visse kompetencer, han manglede for at komme i gang med livet som selvstændig.
– Allerede i min virksomheds helt spæde start vidste jeg, at jeg ville få brug for kompetencer inden for programmering og softwareudvikling. Kompetencer, som jeg ikke selv besidder. Jeg kunne godt sætte mig ned og bruge et år på at dygtiggøre mig inden for feltet, men det havde jeg ikke tiden til. I stedet valgte jeg at række ud efter en studerende, der havde lyst til at tage en konkret opgave fra en helt ny virksomhed og få muligheden for at være med i opstartsfasen, fortæller Mathias Krog.

Fik hjælp
Samarbejdet med den studerende kom i stand efter en dialog med Vækst Jammerbugt.
– Jeg drøftede med erhvervskonsulenten, at jeg havde brug for hjælp til at få startet min virksomhed op og ikke mindst til at vurdere, om min forretningside kunne bære, siger han.
En praktikkoordinator fra UCN blev koblet på, og derefter blev kontakten til og senere samarbejdet med James skabt. Udgangspunktet for samarbejdet mellem virksomheden og den studerende var et 10-ugers praktikforløb, og da det ophørte, udarbejdede Mathias Krog et nyt projektforslag, som den internationale studerende overgik til.

En øjenåbner
Samarbejdet med James har på kort sigt vist sig at være værdifuldt for indehaveren.
James´ viden og kompetencer har på kort tid hjulpet mig med afklaring i forhold til de teknologier og systemer, der skal bruges til at udvikle Ergotas´ produkter og ydelser, og så har det i særdeleshed være en øjenåbner i forhold til de tidshorisonter, jeg har arbejdet med. De ideer og tanker jeg selv havde, har James med sin knowhow været med til at rette til. Nogle er med gode argumenter helt blevet skrottet, og andre videreudvikler vi på, siger Mathias Krog.
Også for James er samarbejdet værdifuldt.
– Jeg har ikke tidligere samarbejdet med en start-up virksomhed, så da min underviser på UCN kontaktede mig og spurgte om jeg kunne være interesseret i at komme i praktik hos Ergota, sagde jeg ja med det samme. Jeg bruger dagligt den teoretiske viden, som jeg har med mig fra min uddannelse koblet tæt sammen med hardcore planlægning og evaluering af arbejdsprocesser, 
fortæller James.

Med åbent sind
Mathias Krog barsler allerede nu med tanken om at samarbejde med kommunikation, -og markedsførings studerende senere på året. For James og hans medstuderende har det ikke været vanskeligt at finde praktikpladser, og i forhold til den sproglige del, som kan være en barriere for nogle virksomheder, har han ét godt råd.
– Jeg tror, det allervigtigste er, at begge parter går åbensindede ind i samarbejdet, for dansk er svært at lære, men for os internationale studerende er det en gave at få lov til at arbejde i et samfund, hvor problem- og opgaveløsningen foregår under en høj grad af selvstændighed og frihed under ansvar, siger James.

Læs om fantastiske oplevelser og events