Hvert år kl. 20.30 på den sidste lørdag i marts deltager millioner af mennesker, virksomheder og byer over hele verden for at hjælpe med at øge bevidstheden om nogle af de mest presserende problemer, vores planet står over for.
Det sker i anledning af Earth Hour, hvor Jammerbugt Kommune sammen med resten af verden slukker lyset for at sætte fokus på naturen og biodiversiteten, der er i krise.
I fare for udryddelse
Verdens biodiversitet er truet, hver fjerde dyre- og planteart er i fare for udryddelse, og naturen er ude af balance.
Vi mister på verdensplan vilde dyr, biodiversitet og enestående natur som aldrig før, og der er brug for større handling for at beskytte mennesker og natur. Nu mere end nogensinde, hvor COVID-19 er et lysende eksempel på, at forholdet mellem mennesker og naturen er kritisk for verdens fremtid.
WWF’s Living Planet Report 2020 viser blandt andet, at vi på mindre end 50 år har set en dramatisk global reduktion af populationer af pattedyr, fugle, padder, krybdyr og fisk på hele 68 procent.
Slukker gadelys
Heldigvis kan der gøres noget. Og det vil Jammerbugt Kommune støtte ved at slukke gadelyset på udvalgte steder lørdag den 27. marts i en time fra kl. 20.30 til 21.30 for at sætte fokus på biodiversitet-, natur- og klimakrisen.
– Naturen og biodiversiteten er presset i bund, og vi er glade for, at vi ved at slukke lyset kan være med i en bevægelse til at skabe den nødvendige opmærksomhed. For planetens og fremtidige generationers skyld. Så selvfølgelig skal vi være med. Det gør vi blandt andet ved at slukke for gadelyset, siger borgmester Mogens Christen Gade.
– Og så håber vi jo, at kommunens borgere og erhvervsdrivende også vil være med til at støtte den gode sag.
Jammerbugt er pilotkommune
Som eksempel på andre klimatiltag, som Jammerbugt Kommune gør kan nævnes projekt DK2020.
Jammerbugt Kommune er blandt de 20 pilotkommuner, der udarbejder klimahandlingsplaner efter DK2020-metoden.
I øjeblikket lægges sidste hånd på den klimaplan, der skal vise vejen mod færre udledninger af drivhusgasser i fremtiden.
Klimaplanen gælder for hele kommunen, og der er brug for alles hjælp til at nå målet. Som eksempel på de handlinger, Jammerbugt Kommune er startet op på, kan nævnes et stærkt samarbejde med landbruget om de klimatiltag, der kan gøres her.
Der er også planer om at nedsætte et klima- og energiforum, som skal være med til at styrke dialogen omkring de tiltag, der sættes i værk.
Hvem er ellers med?
Det er WWF, der står bag initiativet, som breder sig på nogle af de største vartegn i verden.
Sidste år blev lyset blandt andet slukket ved Operahuset i Sidney, Eiffeltårnet i Paris, Brandenburger Tor i Berlin, Colosseum i Rom, Markuspladsen i Venedig, Sheikh Zayed-moskéen i Abu Dhabi og Akropolis i Athen.
I Danmark bakkede blandt andet Kronborg Slot op om initiativet, ligesom de igen i år slukker lyset på slottet.
Desuden viser også Sund & Bælt støtte ved at slukke lyset på hhv. Øresundsbroens 203 meter høje pyloner og Storebæltsbroens højbro fra klokken 20.30 til 21.30 dansk tid.
Det samme håber WWF for landets kommuner, der kan være med til at brede det vigtige budskab helt ind i de danske hjem. Og det er netop det, Jammerbugt Kommune gerne vil bidrage til.
Kalder på handling
WWF Verdensnaturfonden understreger, at der er tale om meget mere end blot at slukke lyset. Det handler om, at vi i fællesskab råber op og kalder på handling.
– Vi slukker lyset for at sætte fokus på, at vi mister vilde dyr, biodiversitet og enestående natur som aldrig før. Earth Hour er verdens største opråb på planetens vegne, og der er mere end nogensinde brug for, at vi står sammen og giver vores klode en stemme, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
-Naturen er i krise, men den er også nøglen til at løse nogle af vor tids største globale udfordringer. Skovene opsuger for eksempel drivhusgasser fra luften og holder på regnen, så mennesket kan få drikkevand. Derfor opfordrer vi danskerne til sammen med virksomhederne og kommunerne at deltage i årets Earth Hour. Når kloden går i sort, viser vi, at vi forventer, at verdens beslutningstagere lytter og handler.
– Earth Hour er mere end bare en time, hvor vi slukker lyset for planeten. Det er en bevægelse for vores fremtid.