Tekst: Flemming Jansen Foto: Presse

Årets julekalender på TV2 var i december 2011 henlagt til Børglum Kloster, der dannede den perfekte ramme om den spændende handling i ”Ludvig og julemanden”. – Det blev så stor en succes, at den blev genudsendt fire år senere, nemlig i 2015. –  En regnvåd oktoberdag på efterårsferiens første dag er jeg på vej til netop Børglum Kloster for at danne mig et indtryk af stedet og dets aktiviteter. Lige nu kan jeg i det fjerne se klosterets majestætiske hvide mure komme til syne på en bakke midt i det ellers flade og vidtstrakte vendsysselske landskab. På en helt særlig måde klæder landskabet og klosterbygningerne hinanden rigtig godt, og pludselig sidder jeg og nynner for mit indre øre en af min skoletids sange, nærmere betegnet Jeppe Aakjærs ”Der dukker af disen min fædrene jord”.

Børglum Kloster – i sandhed et stykke levende historie

Det med at leve sit liv og have sit virke på den fædrene jord passer i hvert fald på familien Rottbøll. Anne og Hans Rottbøll er således sjette generation på Børglum Kloster, hvor Hans står for landbrugsdriften, der har fokus på planteavl. Udover at være godsejer har han titel af hofjægermester og kammerherre med de relationer til kongehuset, det giver. Ægtefællen Anne står for de fleste af de øvrige aktiviteter på Børglum Kloster, hvoraf en af de mest kendte er de berømte julemarkeder. Anne står desuden for turismevirksomheden samt opbygningen af museum og funktionen som besøgssted Netop Anne tager imod mig i den butik, der hører til klostret, og hun deler smilende og gavmildt ud af sin store viden om stedet til de mange besøgende, der også i dag har fundet vej til Børglum Kloster, der i sandhed er et stykke levende historie. Mens Anne ivrigt og engageret betjener gæsterne, er datteren Benedicte dukket op, og hun sætter mig i den næste halve times tid ind i store dele af både klostrets spændende historie og de aktuelle tiltag, man har gang i her og nu, ligesom forberedelserne til de store julemarkeder er i fuld gang. Her bliver alle sejl sat til, og de sidste to weekender i november (fredag, lørdag, søndag) samt de to første weekender i december (lørdag, søndag) summer Børglum Kloster og dets omgivelser af autentisk dansk jul, når den er allerbedst. Benedicte er uddannet cand.mag. og ansat som historiker, kulturarvsformidler og ansvarlig for forskning i klostrets historie samt markedsføringsansvarlig.

Et julemarked med stemning og atmosfære samt historiens vingesus

Det første julemarked finder således sted d. 18. november, og så går det slag i slag med masser af julestemning i form af en mangfoldighed af boder, der fylder hele klostergården samt tre etager i østfløjen. Gæsterne kan besøge ikke færre end 30 forskellige boder og få en helt ny oplevelse i hver eneste bod, fortæller Benedicte. I boderne finder du alverdens delikatesser, et bredt udvalg af drikkevarer, slagtervarer, bagværk og ost – alt sammen lokalt producerede og forhandlede varer.. Der bydes endvidere på musik i form af minikoncerter i klosterkirken, der faktisk er bygget på en måde, så musikken og sangen så at sige akustisk bæres på vinger gennem lokalet.  – I gården underholder et nisseorkester med et overflødighedshorn af julemelodier, Café Vognporten serverer julemenu i form af enten brunch (kan forudbestilles alle julemarkedsdage) eller aftenbuffet (kan forudbestilles til 29/11), ligesom der bydes indenfor på klostret, hvor stuerne – også de private – er klædt på og pyntet op til jul – og det på en måde, hvor der er en hårfin balance, der sikrer, at pynten ikke dominerer så meget, at stuernes egenart drukner.

Det syder og bobler af jul både ude og inde

Den 29. november er en særlig dato. Denne aften kl. 20,00 sluttes dagen nemlig af med et festfyrværkeri, der i tilfælde af klart vejr vil kunne ses over store dele af Vendsyssel. I det hele taget er julemarkedet også en lysets fest, selv om projektørerne, der ellers lyser klosterbygningen op på grund af energikrisen i år holdes slukket undtagen til julemarkederne, fortæller Benedicte. I det hele taget syder og bobler det af jul både ude og inde, når Børglum Kloster åbner dørene for årets julemarkeder.

En kulturperle midt i Vendsyssel

Det helt særlige ved at besøge Børglum Kloster er naturligvis også den historie og de traditioner, der knytter sig til stedet, og familien Rotbøll gør rigtig meget ud af at dyrke og bevare den kulturarv, klostret repræsenterer. Børglum Kloster har været i familien Rottbølls eje siden 1835, men stedet daterer sig helt tilbage til år 800, hvor det fungerede som kongsgård frem til cirka år 1100. Fra omkring 1150 fungerede stedet som kloster. Specielt for Børglum Kloster er, at der ikke som andre steder i landet voksede en by op omkring klostret. Det ligger stadig smukt placeret på Børglum Bakke, som det altid har gjort – og som nævnt indledningsvis, så klæder den smukke bygning og det smukke vendsysselske landskab hinanden. Børglum Kloster er intet mindre end en kulturperle med en lang og glorværdig historie, som der kan skrives tykke bøger om. Det har bl.a. forfatteren Thit Jensen gjort, nemlig romanen Stygge Krumpen, der handler om en af de bisper, der har haft sit kald på Børglum Kloster.

Børglum Kloster – kom selv og oplev det!

Ægteparret Anne og Hans Rottbøll driver Børglum Kloster med hele deres hjerte, hvilket udover de mange events, hvor de åbner dørene for publikum også har givet sig udslag i, at de har gennemført indtil flere restaureringer og renoveringsarbejder på stedet, der gennem hele middelalderen var et nordenfjords magtcenter som kongsgård,  som bispesæde, som kloster og i dag som et veldrevet gods og et museum samt et levende knudepunkt for et stykke Danmarkshistorie og kulturhistorie af høj karat, som virker dragende på folk fra nær og fjern. Børglum Kloster er et bankende hjerte midt i noget af Vendsyssels smukkeste natur. Kom selv og oplev det.

 

Læs om fantastiske oplevelser og events