Tekst: Louise Kande – Foto: Presse
Det er bølger – ofte fra pålandsvind – der får revlehuller til at opstå og sætter gang i den udstrømning, der kan trække folk til havs, men revlehuller er lumske, for selvom vinden er mild, kan der sagtens være risiko for revlehuller. Derfor opfordrer TrygFonden Kystlivredning til, at man er særligt opmærksom på revlehuller, når man hopper i bølgerne.
– Vi oplever, at mange badegæster tror, at når bare det ikke blæser, så er der ikke risiko for revlehuller, men det er forkert. Selvom der er vindstille, kan det pludseligt blive livsfarligt. Derfor opfordrer vi til, at man altid orienterer sig om de lokale forhold og allerhelst vælger en strand med et bemandet livreddertårn, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:
– Vores råd til badegæsterne er at bade mellem de to rød-gule flag i strandkanten, som markerer det område, hvor livredderne har undersøgt, om der er noget, man skal være særligt opmærksom på. Desuden er livredderne lige i nærheden og klar til at rykke ud, hvis der bliver brug for hjælp. Derfor siger vi, at det er den mest sikre zone at bade i, siger Anders Myrhøj.
Der findes tusindvis af revlehuller langs de danske kyster, og især ved Vestkysten er der stor risiko for at svømme ind i den stærke strøm. Det er dog kun under særlige vind- og bølgeforhold, at revlehullerne bliver aktive og udgør en fare for badegæsterne.