Aabybro

Markant skulptur i Aabybro bliver flyttet

Det var i maj 2003, det blev markeret, at Spar Nord Fonden forærede den markante granitsofa som en gave til Aabybro by.
Sofaen er udført af billedhuggeren Poul Isbak, som er opvokset på Gjøl, og den blev hurtigt et populært åndehul ved siden af den ligeledes markante Spar Nord bygning i Østergade.

Tid til flytning
Siden er der også kommet både bord og radio, ligeledes udført i granit, og sofaen har været flittigt brugt.
Brudepar er blevet foreviget siddende i sofaen. Konfirmander og fødselarer fotograferet i den, og skolebørn har brugt den flittigt.
Men nu har Spar Nord lukket afdelingen, og bygningen står tom.
Derfor har Jørn Rytter – mangeårig direktør for Spar Nord i Aabybro, også da sofaen blev sat op – henvendt sig til Jammerbugt Kommune med et forslag om at flytte sofaen.

Skal ses og bruges
Det skal være til et sted, hvor der er mere liv og mennesker, så skulpturen kan blive brugt og blive set, forklarer Jørn Rytter og peger på Aabybro Centret som en oplagt ny placering.
Jammerbugt Kommune har set på flere muligheder for en plads i Aabybro Centret, men afventer stadig, hvordan det nye byrum i centret kommer til at se ud, helt konkret.
– Men tanken er, at sofaen skal placeres et nemt tilgængeligt solrigt sted, så der er mulighed for at benytte den som en rigtig bænk. Der lægges vægt på, at kunstværket skal være synlig for mange forbigående, og skal derfor placeres ved de mest trafikerede områder, oplyser Alicja Jolanta Sørensen fra Team Plan i Jammerbugt Kommune.

Paradisgranit fra Bornholm
Indtil Aabybro Centret er så langt i sin udvidelse og modernisering, at sofaen kan få sin nye plads, vil kommunen opbevare den i sin materialegård.
– Men der er nogle revner i sofaen, så vi skal først have undersøgt, om vi kan flytte den, og hvordan vi skal gøre det, siger Alicja Jolanta Sørensen.
Poul Isbaks sofa er hugget ud af granit fra Bornholm, nærmere bestemt Paradisgranit fra Paradisbakkerne.
Poul Isbak forvandlede en fem tons tung granitblok til en sofa model Chesterfield i cirka 1,80 meters længde og med en vægt på cirka fire tons.
Mens sofabordet er af lysegrøn marmor fra Indien er bogen af granit fra Brasilien.

Læs om fantastiske oplevelser og events