Nyheder
imported

Naturperler du ikke må gå glip af

Vild med natur, vandringer og smukke steder? Vi giver dig 5 ”MUST SEE” til bucketlisten

Tekst: Lotte Kande  Foto: Presse

1. KETTRUP BJERGE:

Nord for Blokhus finder man nogle af Jammerbugtens ”bjerge”. Selvom nordjyderne er kendte for at være beskedne og endda ofte underdrive, så er det smukke kuperede landskab engang blevet døbt Kettrup Bjerge. For nogle en overdrivelse, da den højeste tinde er på 43 meter. Men det er et fantastisk udsigtspunkt, der hele året rundt er værd at besøge. Ikke mindst i de kolde måneder.

Udkig til Hanstholm og Rubjerg Knude

Op og ned, op og ned. De utallige små og større marehalm-dækkede runde bakketoppe skaber et næsten eventyrligt landskab og gør sammen med de grønne enge Kettrup Bjerge til en naturperle. Populært er det at vandre her. Fra den højeste bakke, Ørnbjerg, der med sine 43 meter hæver sig over resten af landskabet, kan man nyde en flot udsigt over hele området. I klart vejr kan man se hele Jammerbugten, fra Hanstholm i syd til Rubjerg Knude mod nord

Sommerhusområde med bunkere

Sommerhusene præger området og har gjort det i 100 år. Det er ikke kun naturen, der fascinerer i Kettrup Bjerge – også historien kommer til syne her. Under 2. Verdenskrig opførte tyskerne fra 1941 Atlantvolden langs Europas vestkyst fra Spanien i syd til Nordkap i nord. Atlantvolden var en enorm mængde befæstningsanlæg i form af betonbunkere, der skulle hindre invasion fra søsiden. I Kettrup Bjerge findes 23 bunkere, der udgjorde et kystbatteri med fire 15-centimeter kanoner og en marineradarstation. Nogle af dem kan dog være svære at finde i dag mellem de mange sommerhuse. På Ørnbjerg finder man dog stadig batteriets kraftige ildlederbunker, hvorfra man i klart vejr kan opleve det utrolige overblik over farvandet, som batteriet skulle beskytte.

 

2. RUBJERG KNUDE FYR:

På kanten af Vesterhavet, ca. en halv times kørsel fra Blokhus, må du ikke snyde dig selv for et besøg på Rubjerg Knude. Fyret, som står yderst og på toppen af klitten blev landskendt da en flytning tilbage i 2019 blev iværksat for at undgå at det 700 tons tunge fyr styrtede i havet. Nu står fyret i sikkerhed, og gæsterne kan komme ind i fyret, tage trappen op og nyde en helt enestående udsigt udover hele bugten.

”Kom til tops og nyd den smukke udsigt fra fyret med udsigt over Vesterhavet og Rubjerg Knude området. Find dit indre barn frem og hop ud i sandklitterne med et af Nordjyllands mest populære vartegn i baggrunden.”

 

3. SVINKLOVENE VED SVINKLØV

Oplev det bølgede og smukke, grønne landskab ved Svinklovene, som udgør det nordvestlige hjørne af Svinkløv Plantage. Nyd den betagende udsigt ud over landskabet og Jammerbugten. Måske kan du genkende landskabet – det er nemlig her naturoptagelserne til den kendte TV-serie, Badehotellet, er optaget.

 

Svinklovene er navnet på en del af det dramatiske landskab ved Svinkløv Klitplantage, et 700 hektar stort statsejet område med offentlig adgang. I det lave område mod syd fandtes frem til middelalderen det åbne sund, som forbandt Vesterhavet med Limfjorden.

Den betagende udsigt fra toppen af Svinklovene er ikke bare smuk, men i høj grad historisk. Lige syd for højdedragene fandtes et åbent sund, "Sløjen", og en kanal, som førte handelsflåder og vikingeskibe frem og tilbage mellem Limfjorden og Vesterhavet.

 

4. FOSDALEN

Fosdalen skærer sig ned i Danmarks længste indlandsklit, Lien. Fosdalen er kildevæld og fantastiske udsigter og stedet er en del af Danmarks Naturkanon. Fra udsigtspunktet længst ude på kanten har du en skøn udsigt over Vesterhavet.

Fosdalen er en nord-sydgående dal. I bunden af den frodige regnvandskløft eller erosionskløft løber en lille bæk, Vor Frue Kilde, som starter øverst i dalen, tæt ved stenen. Stenen med teksten ”Vor Frue Kilde” er rejst i 1936. Vandet kommer fra kilder i dalsiderne og fra væld i den øvre ende af dalen. Fosdalbækken løber med vekslende styrke året igennem. Kilden/bækken er med til at gøre Fosdalen til et fredfyldt og stille sted. Fosdalen munder ud i landets største indlandskystskrænt, kaldet Lien.

Fosdalen blev solgt fra Lerup præstegård i 1901 og indgik sammen med andre arealer i statsplantagen, Det er i dag svært at forestille sig, at dalen ved fredningen for godt 100 år siden var åben med græs, lyng, spredte krat og frit udsyn. Knap 100 meter fra udgangen af Fosdalen fører en trappe med godt 100 trin op til en fantastisk udsigt ud over Underlien/Det marine forland.

 

5. LØKKEN LÆMOLE

Løkken Mole er en læmole, der indbyder til en slentretur og til at se Løkken fra en anden side. Molen er renoveret i 2015 med solskinsplads, skønne nye faciliteter til lystfiskere. Fiskerne trækker deres både op i læ fra molen. Molen er ca. 200 m lang.

Løkken Læmole blev bygget i 1927-1931 og ombygget i 1950’erne, og dens primære funktion er at skabe læ for fiskerne, der trækker bådene op på stranden. Projektet Løkken Moleleje skal skabe grundlag for nye aktiviteter i moleområdet og styrke sammenhæng mellem by og hav. I 2015 blev molen indviet igen efter et stort stykke renoveringsarbejde.

Hele året rundt kan man fra spidsen af molen udfolde sig med fiskestangen. Efter renoveringen er der blevet lavet flere faciliteter til lystfiskere med mere plads – også til kørestole. Derudover er der vandhaner til at skylle fiskene og gelænder med holder til fiskestangen. På molen kan man fange fiskearter såsom rødspætter, torsk, makrel, hornfisk, ål, isinger og skrubber.

Læs om fantastiske oplevelser og events