78 årige Niels Jørn Christensen har hele sit arbejdsliv været beskæftiget som mekaniker. Efter en tid som arbejdsdreng på et værksted i Kaas, kom han i lære i 1962 hos Skalborg Motorkompagni, hvor han også blev udlært. Siden arbejdede han som værkfører på forskellige virksomheder i mange år i bl.a. Brovst og Aalborg. I dag bor han på Kaas Hede mellem Kaas og Moseby, hvor han også er født og opvokset. Faktisk ligger hans barndomshjem kun et stenkast fra hans nuværende adresse. Niels Jørn Christensen har således dybe rødder i hele den kultur, der var forbundet med tørveproduktionen og tørvegravningen i mosen. Her arbejde begge hans forældre, og selv har Niels Jørn tilbragt en stor del af sin barndom i mosen, hvor han hjalp til og legede med de andre børn.
Interessen for at samle på gode minder
Hans kærlighed til hjemegnen og de dybe rødder til livet i og omkring mosen gjorde, at han gennem hele sit voksenliv har interesseret sig for at samle på effekter, der afspejler den tid, der nu er et stykke kulturhistorie. Særlig motorkøretøjer har haft og har hans interesse. Han har gennem årene købt og restaureret gamle bilmodeller. Nogle af dem er solgt igen, men han har i dag en flot hvid Volvo Amazon fra 1970. Den er helt nøjagtig fra marts måned og en af de sidste, idet Volvo stoppede produktionen af modellen i juli måned samme år. I hans imponerende samling indgår også en lastbil af mærket Ford V 8 årgang 1946. Den er identisk med den model, hans far brugte til tørvekørsel. – Også en flot Studeberger med kaleche fra 1928 pryder matriklen. Den er bl.a. blevet brugt til at køre med Pandrups daværende ældste dame på bagsædet gennem byens hovedgade, da Pandrup i 1989 kunne fejre 100 års jubilæum. Og datidens beskrivelse af den dengang smarte og avancerede bil lød sådan her: Kun Himmelegemerne – Fiksstjerner, Planeter, Kometer og Meteorer – har overgaaet Studeberger Commander i udholdende Fart. Intet andet i Verden har nogensinde tilbagelagt saadanne Distancer i saa kort Tid. – Hvad tophastigheden var står dog hen i det uvisse. – En anden gedigen veteranbil er en Ford A, som var Niels Jørn Christensens første bil i 1965. Den er købt af landpost Chr. Jørgensen fra V.Hjermitslev, fortæller Niels Jørn og er en årgang 1930. Han har gennem årene brugt den til kørsel med brudepar.
Knallerter, Nimbus og cykel
Udover biler har Niels Jørn også en samling af gamle knallerter – bl.a. en SCO vareknallert samt sin mors knallert, som hun brugte til at køre i mosen og endelig sin egen første knallert, som han erhvervede som 16 årig til den nette pris af kr. 1.125,-. Det var en anseelig sum på det tidspunkt, skulle vi hilse at sige…Nævnes skal endvidere en klassisk Nimbus-motorcykel. – Faktisk er Niels Jørn også i besiddelse af sin første arbejdsgivers ( Maskin-Jensen) cykel. Den fik han af datteren Tora. Den sortmalede cykel har en karbidlygte med et system, hvor der drypper vand ned i noget karbid, hvorved der dannes gas, som giver lys i lygten. Det er lige før, man får lyst til at synge: Der er lys i lygten lille mor.
Stort engagement i Moselauget
Udover at være tidligere mekaniker med efterfølgende speciale i at gøre gamle biler som nye igen, så er Niels Jørn også en kendt skuespiller – i hvert fald for dem, der har haft deres gang til Moselaugets sommertræf. Her spillede han med i et rollespil om livets gang og besværligheder i mosen, da tørveproduktionen var på sit højeste. Han havde en af hoverollerne som den fordrukne tørvearbejder og ægtemand, og de mange scener med ægteskabelige opgør mellem mand og kone har givet anledning til mangen et godt grin hos publikum. Niels Jørn store engagement i Moselauget har været en naturlig følge af, at han har trådt sine barnesko i mosen og har dybe rødder i hele den historie, der knytter sig til den tid. Han er således glad for, at Moselauget nåede at fejre sit 25 års jubilæum, inden træffene stoppede i forbindelse med Corona-epidemien. Niels Jørn glæder sig over, at der på den tidligere genbrugsplads på Pitagervej vest for Moseby nu er indrettet et museum med de gamle maskiner og redskaber fra tørvegravningen og briketfremstillingen. Ikke mindst en nøjagtig model af briketfabrikken fremstillet af arkitektstuderende fra Aalborg er han glad for. Den er anbragt i en glasmontre for at beskytte den.
Niels Jørn Christensen er en god fortæller med en stor viden, og han kan om nogen få de gode gamle dage til at blive lyslevende igen.