Blokhus

Sikker tur på Stand Up Paddle

Gode råd inden du tager afsted

Det er sommer – og det er højsæson for børn og voksne på Stand Up Paddle boards (SUP) langs kysterne. Der har tidligere været alvorlige redningsaktioner med personer på SUP, som drev flere kilometer ud fra kysten og måtte reddes i land med helikopter. Derfor advarer livredderne og Søsportens Sikkerhedsråd nu om, at den kraftige vind og manglende færdigheder på SUP kan være livsfarlig. Man bør altid tage et introduktionskursus og sikre sig, at man har det nødvendige og lovpligtige sikkerhedsudstyr, og så skal man have respekt for vinden, der er hovedårsag til de fleste alvorlige situationer.

Pas på vinden

Livredderne, som holder øje ved strandene i hele landet, er hvert år i vandet for at hjælpe SUP’ere, som er kommet i vanskeligheder og ikke selv kan komme tilbage til land. Ifølge TrygFonden Kystlivredning er det typisk fralandsvinden og manglende teknik, der er årsagen til, at det udvikler sig til en potentiel farlig situation.

– Indhentning af personer på SUP, kitesurfere og personer på andre former for boards fylder omkring halvdelen af de aktioner, hvor livredderne vurderer, at der er liv på spil – det, vi kalder røde aktioner. Det er ofte fralandsvinden, som overrasker, og særligt de oppustelige SUP-boards driver hurtigt ud fra kysten. Pludselig er du så langt ude, at du hverken har kræfterne eller teknikken til at padle mod vinden og strømmen. Det er en potentiel virkelig farlig situation, og derfor er vores livreddere meget opmærksomme på at gå hen til personer, som har deres SUP-udstyr med på stranden på dage med fralandsvind, og råde dem til at blive på land, fortæller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

 

Forbered dig grundigt, før du tager på vandet

Selvom det er nemt at købe et SUP-board og padle ud fra kysten, så kræver det mere forberedelse, end de fleste er opmærksomme på.
Det er ikke tilstrækkeligt at kunne holde balancen, når man tager ud på SUP, og derfor bør man tage et introduktionskursus for at få de basale færdigheder på plads.
 
– Det er vigtigt, at udstyret er i orden. Boardet skal have en leash, der er en sikkerhedsline, som du skal tage rundt om anklen, så du ikke mister boardet, hvis du falder af. Det er ikke standard ved alle typer SUP-boards, og derfor skal du selv sørge for at anskaffe dig én, hvis den ikke følger med, når du køber boardet. Det er også lovpligtigt at have en rednings- eller svømmevest med, og vi går skridtet videre og anbefaler, at du tager vesten på. Tag også en vandtæt mobil i lommen, hvis du får brug for at kalde hjælp.

5 gode råd til SUP

1. Lær at padle
2. Tjek vejret og pas på fralandsvind
3. Hav telefon med i vandtæt etui
4. Fortæl, hvor du er – og hvornår du er tilbage
5. Brug altid leash og vest

Kilde: Søsportens Sikkerhedsråd

Læs om fantastiske oplevelser og events