Nyheder
imported

Skelet af finhval udstilles måske i Skulpturparken Blokhus

Jammerbugt Kommune, og en række lokale bidragsydere sammen med John Andersen, Skulpturparken Blokhus, har besluttet at investere i at få skelettet af den store finhval bevaret som en fortsat turistattraktion i Blokhus.

En strandet finhval blev i vinterferien et tilløbsstykke for gæster, turister og lokale. Den ca. 18 meter lange og ca. 60 tons tunge finhval skyllede op på stranden få kilometer nord for Blokhus tirsdag d. 23. februar, og siden vurderes det at langt over 100.000 gæster på få dage har lagt vejen forbi ét af Danmarks foretrukne turistområder.

Bevarelse af finhval

Finhvalen blev torsdag d. 25. februar obduceret af medarbejdere fra Søfarts- og Fiskerimuseet i Esbjerg. Målet var at klarlægge hvalens alder og egentlige dødsårsag. Der har dog hersket tvivl om hvalens videre forløb, da det ikke har været muligt for Statens Naturhistoriske Museum at finde økonomi til bevarelse af skelettet.

Men, det er der nu fundet en løsning på forklarer investor, John Andersen. – Da Statens Naturhistoristiske Museum ikke kunne finde penge til bevarelse, var vi i Blokhus ikke i tvivl om, hvorvidt vi måtte engagere os i denne lokale sag.

Han har i dag, fredag d. 26. februar givet Jammerbugt Kommunes Borgmester, Mogens Gade, håndtryk på, at han gerne stiller både økonomi, anlæg og pasning til rådighed i Skulpturparken Blokhus. Herudover er der i dag via Blokhus Fonden etableret et indsamlingssite på Facebook, hvortil bidragene om støtte allerede strømmer ind fra private og virksomheder. Læs mere her: https://www.facebook.com/Indsamling-til-bevarelse-af-hvalskelet-i-Blokhus-621242528023542/?fref=nf

En bekostelig hval

Der er nu fundet en fornuftig løsning hvor Jammerbugt Kommune er indstillet på at bidrage med halvdelen af udgifterne og John Andersen, står inde for at finde den øvrige halvdel af pengene, hvilket sker sammen med øvrige lokale bidragsydere. Projektet forventes at koste op til ca. kr. 300.000,-.

– Temaet for Skulpturparken i Blokhus i 2016 er "Verdens vildeste dyr". – Og hvad passer bedre her, end en usædvanlig stor Finhval, fundet på Blokhus Strand?, siger John Andersen med et smil.

Også Borgmester, Mogens Gade, er vældig tilfreds med denne løsning. – Finhvalen i Blokhus vil nu også fremadrettet blive en magnet for turister i området. Den er strandet på vores kyst, og det er yderst interessant at vi nu kan formidle historien om finhvalen via Skulpturparken Blokhus. Også i forhold til vores mange uddannelsesmuligheder ser jeg en god oplysningsmulighed, afslutter Mogens Gade.

John Andersen oplyser endvidere, at hvalen i givet fald vil blive udstillet under betryggende forhold midt i Skulpturparken. I øjeblikket arbejdes der på to muligheder; enten at lade den udstille i den frie natur eller i en stor glasmontre. Det vil man vurdere efter de sidste afrensninger og anbefalinger, som forestås af Nordsøen Ocenarium i Hirtshals..

Skulpturparken Blokhus holder officiel sæsonindvielse pinselørdag d. 14. maj og det er håbet, at finhvalen allerede vil kunne ses her.

 

 

 

 

 

 

Læs om fantastiske oplevelser og events