Brovst

Sommercamp og sjov midt i naturen

Sommerferien har for 21 elever fra mellemtrinnet på Jammerbugts skoler fået et ekstra sjovt indslag, da de i uge 30 er på Jammerbugt Ungdomsskoles sommercamp med overnatning på Naturcenter Fosdalen ved Tranum.

Delt op i familier
Hele ugen byder på sjov og udfordringer, og nye ven- samt fællesskaber bygges op.
– Ingen af børnene kendte hinanden på forhånd, og der er et aldersspænd fra 10 til 14 år, så de er blevet delt op i familier for at danne de fællesskaber, som de skal læne sig op ad resten af ugen, fortæller Ditte Odderskov ra Jammerbugt Ungdomsskole.
– Hver enkelt familie har så en række ministerposter, som social-, sanitets og tidsminister, og disse roller skiftes de til at have indbyrdes i hver familie, forklarer hun.
Tidsministeren skal sørge for, at alle kommer til tiden, bordministeren for at spisebordet er ryddet og socialministeren for, at alle har det godt.

Børnene blev delt op i familier, fortæller Ditte Odderskov.

Det sker udendørs
Hele ugen har outdoor som tema.
Den første dag blev det til rundtur i den flotte Fosdalen samt i Naturcentret ved Svend Møller Nielsen, og eleverne lærte om områdets flora og fauna.
– Desuden havde vi et løb med poster med opgaver inden for dansk, matematik  og naturen, fortæller Ditte Odderskov.

Der arbejdes koncentreret med tændstålet.

Shelter og tændstål
Tirsdag var lejren for en stund flyttet til Attrup Havn, hvor der var udfordringer på SUP-board og kajakker, mens Jon fra Alene i Vildmarken havde teten onsdag.
Dagen bliver brugt på at bygge shelter og insektfælder samt indsamle vand via fotosyntese fra bladene.
Og der bliver gået til opgaven med at tænde bål uden tændstikker og blot med tændstål med en indædt koncentration og stædighed.

Jon Lindberg giver gode råd.

Gode til at koncentrere sig
– Det er spændende at have eleverne hele ugen. Det giver en mulighed for ikke alene at lære dem nogle tricks, men også fokusere på selve processen. Jeg er overrasket over, så koncentrerede de er, siger Jon Lindberg.
Det lykkedes faktisk hurtigt for 12-årige Mickey Nygaard fra Arentsminde at få gløderne frem, men første gang gik de ud igen.

Mickey Nygaard får gnisterne til at springe

Lejren hedder mandehørn
Han vil gerne vise sin lejr frem, kaldet mandehørm, som han har bygget sammen med Mathias.
De kendte ikke hinanden før, men er nu blevet gode venner og er opsatte på at sove ude i deres nye shelter.
– Det er første gang, jeg har bygget et shelter, men jeg har prøvet at slå et telt op før. Det har være lidt svært at bygge, men vi fik hjælp af Jon. Det er hyggeligt at være her, og vi laver lidt sjov med hinanden, fortæller han om campen.
Mickey Nygaard var også med på Attrup Havn.
– Men jeg er ikke så vild med vand, så jeg fangede krabber i stedet for at stå på SUP board, fortæller han, og derfor kunne eleverne samme aften få serveret krabbesuppe.

Mickey Nygaard foran lejren, mandehørm

Godnat- og løgn-historier
Om aftenen samles alle med dyner og soveposer for at høre godnathistorier og gætte, hvad der er løgn-historier – for at tage eventuel hjemve i opløbet.
Lejren er også stort set mobilfri – kun en time om morgenen er telefonerne i elevernes hænder, og hele forløbet har givet rigtig mange positive erfaringer.
– Man skal trives for at kunne modtage læring, og det gør de her med en læring på en måde, hvor de ikke lægger mærke til, det er læring. Det er også med til at skabe en sammenhørighed og udvide deres rummelighed over for hinanden, fortæller Ditte Odderskov.

Campen holder til på Naturcenter Fosdalen.

Det er ganske gratis
Hele campen er ganske gratis for de 21 elever.
Et flertal i Folketinget har nemlig bevilget 200 mio. kr. til gratis sommeraktiviteter for børn og unge i sommerferien.
Beslutningen kommer som følge af konsekvenserne af Covid-19, hvor mange børn og unge har været ekskluderet fra fællesskaber i og uden for skolen.
Jammerbugt Kommune har modtaget 1,4 mio. kr. fra puljen, og derfor har Jammerbugt Ungdomsskole modtaget midler til blandt andet at kunne arrangere tre sommercamps for henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskoling hen over sommeren.
Målgruppen er børn og unge i alderen 6-17 år, og aktiviteterne skal have fokus på faglig læring og fremme den sociale trivsel ved at indgå i inkluderende fællesskaber.

Mickey Nygaard har fået mange nye venner.

Læs om fantastiske oplevelser og events