Nyheder
imported

Specialfremstillet sømærke er foræret væk

Et stykke kunsthåndværk fra Moth Still, parret Anne Gulmann and Christian Dahl Hansen, en artikel i Blokhus avis og initiativtageren bag genetableringen af det unikke sømærke på stranden danner ramme om en flot gestus, og denne artikel i Blokhus avis

Blokhus:

Specialfremstillet sømærke er foræret væk

Et stykke kunsthåndværk fra Moth Still, parret Anne Gulmann and Christian Dahl Hansen, en artikel i Blokhus avis og initiativtageren bag genetableringen af det unikke sømærke på stranden danner ramme om en flot gestus, og denne artikel i Blokhus avis

Tekst: Louise Kande – Foto: Presse

Og kortere kan det vel næppe siges. I foråret bragte Blokhus avis en artikel om parret Anne Gulmann og Christian Dahl Hansen, som havde specialfremstillet en håndlavet model af Blokhus Båken (sømærket), som dengang netop var blevet udstillet på VisitJammerbugten Blokhus. 

Det inspirerende par, der står bag virksomheden Moth Still, er en lille kunsthåndværkvirksomhed, der har rødder i en familie med lang tradition i at arbejde med ædelt træ på et højt plan. Parret arbejder mod at genopfinde det gode klassiske håndværk – finarbejde i træ. De foretrukne arbejdsredskaber er håndværktøj som høvle og stemmejern, og gennem denne proces havde de også fremstillet den lille model af sømærket.

Harald Klitgaard, initiativtageren bag genetableringen og opførelsen af den nøjagtige kopi af det gamle sømærke fra 1884 blev straks begejstret da han læste artiklen om Anne og Christian. Oprindeligt var hans idé med sømærket, som man ser i Klitten på Stranden i Blokhus, at give Blokhus sin maritime identitet tilbage og fortælle de mange turister, at denne by ved havet har en historie, der går langt tilbage i tiden. Da Harald havde læst artiklen, greb han straks telefonen, og kontaktede Moth Still.

De har noget tilfælles

Harald, såvel Anne og Christian har nemlig noget til fælles. De er initiativtagerne bag et eksperimenterende håndværk, der bygger på underfundige historier. Og er alle enige om, at sømærket har en stærk visuel funktion.  Da Anne og Christian tilbage i 2014 flyttede fra København til Thy på Vestkysten, begav de sig ud i deres første officielle projekt: ”Landkendskab”. Det var en hyldest og anerkendelse af Vestkysten.

Da Harald ringede til parret og begejstret spurgte ind til projektet bag det fine kunsthåndværk, opstod deres fælles forståelser ganske hurtigt:

– Vi er jo alle fascineret af hvilket unikt og lokalhistorisk varetegn, sømærket er – både de livreddende historier, sømærkets funktion og det arkitektoniske I sømærket. Da vi havde lagt røret på, efter en meget behagelig samtale med Harald, besluttede Christian og jeg hurtigt, at Harald skulle have sin helt egen håndlavet model af Blokhus Båken. For han forstod hjørnestenene i vores arbejde, han udviste en enorm begejstring og anerkendte, at vi arbejder hårdt for at bære en dansk kulturarv med at arbejde i træ videre, forklarer Anne.

– Jeg er fuldkommen beæret. Jeg er målløs!, fortæller Harald til Blokhus avis, da vi er ude at tage billeder af parret bag Moth Still og Harald Klitgaard en solrig eftermiddag – bag klitten.

Du kan læse den første artikel i Sank hans avisen 2015. 

Læs om fantastiske oplevelser og events