Nyheder
imported

Stort behov for ladestandere til elbiler i kystområderne

Flere og flere benytter sig af elbiler, når ferien går til Danmark.

Tekst: Anne Nøhr Ringgren – Foto: Presse

Salget af elbiler i Danmark og resten af Europa er støt stigende, og ifølge De Danske Bilimportører var 2021 året, hvor det "elektriske gennembrud" kom for personbilerne.
Denne udvikling gælder også for turisterne, der besøger Danmark. De kommer i stigende grad til Danmark i elbiler, og antallet forventes at stige markant frem mod 2030.

Skal styrkes

En ny undersøgelse foretaget af Rambøll for Dansk Kyst- og Naturturisme viser, at kyst- og naturturismen i Danmark kan forvente, at mellem 18 og 41 procent af turisternes biler vil køre på el frem mod 2030.
Det svarer til, at der vil ankomme 19.500 og 45.500 elbiler i kyst- og naturområderne pr. dag i juli måned, hvilket skaber et akut behov for flere ladestandere i kystnære områder.

Sol og Strand Feriehusudlejnings direktør, Per Dam, er enig i rapportens konklusioner.
– Danmark er førende i den grønne omstilling. Men vi står med en stor udfordring med at skabe den infrastruktur, der skal til for at sikre den grønne omstilling. Det gælder mere end bare el-ladestandere. Det er hele el-nettet i hele Danmark, der skal styrkes, når vores biler skal køre på el, og når andre dele af energiforsyningen skal overgå til el, siger han.
– Kystturismen i Danmark oplever en stigende interesse fra både danske og udenlandske turister. Det nyder hele lokalsamfund langs Danmarks kyster godt af. Men skal vi også i fremtiden tiltrække de turister, vi drømmer om, så kræver det jo også, at vi får sikret den el-ladestruktur, der er behov for, når mange flere både i Danmark og i udlandet køber el-biler, siger Per Dam fra Sol og Strand Feriehusudlejnings hovedsæde i Hune.

Hvor elbilerne i dag udgør ca. 2 pct. af alle bilturister blandt kyst- og naturturister i Danmark, skal turismeområderne således omstilles til, at elbilerne kommer til at stå for en betydeligt større andel i 2030.
Helt konkret foreskriver de to scenarier, at Danmark kan forvente mellem 735.000 og 1,7 mio. elbiler årligt i 2030.

Lokale standere

I Blokhus er der i dag registreret 3 ladestandere til elbiler: 

  • 1 ved busholdepladsen på Aalborgvej 34, 9492 Blokhus
  • 2 ladestandere ved Fårup Sommerland, Pirupvejen 147, 9492 Blokhus

I Pandrup er der også registreret 3 ladestandere.

Ved Saltum, Grønhøj og Løkken er der registreret 1 hvert sted.

> Se kort over ladestandere til elbiler i hele Jammerbugten

Rapporten anbefaler, at der lokalt bør etableres dialog og tæt samarbejde om udrulningen af ladeinfrastruktur mellem elselskaber, kommuner, turistaktører og andre erhvervsaktører og destinationsselskaber, og at kommunen påtager sig en central rolle i at få samlet aktørerne.

Læs om fantastiske oplevelser og events