Nyheder
imported

Svinkløv og Fosdalen får national kvalitetsstempel

I 2018 har Miljø- og Fødevareministeriet taget initiativ til at kåre 15 udvalgte steder til Danmarks Naturkanon heriblandt Svinkløv og Fosdalen i Jammerbugt Kommune.

Blokhus avis – hele Jammerbugtens avis

Fosdalen og Svinkløv er et af de 15 unikke steder i Danmark, der er med i den nye naturkanon. I alt kom 1.671 forslag ind til at være med i Danmarks Naturkanon. 

Der kom i alt 1.671 forslag ind til Danmarks nye naturkanon. De var fordelt på over 500 skove, bakker, enge, heder, søer, åer, klinter, klitter, klipper – og hvad dansk natur ellers byder på.

En jury, som blandt andet bestod af Sebastian Klein og Bonderøven, har bedømt alle forslag og siden udvalgt de 15 steder i Danmarks Naturkanon. De er sket ud fra en række politisk fastlagte kriterier, men også ud fra de personlige beretninger fra danskere, som har sendt fortællinger ind om den særlige natur, der definerer stederne.  

Juryens begrundelse for at vælge Fosdalen og Svinkløv
Hav, klitter, kystslette, skrænter, vandløb og skov på én gang. Fosdalen og Svinkløv rummer masser af natur trods den forholdsvis beskedne størrelse. Her kan man på en og samme gang finde en utrolig vildskab og en mageløs ro. Kysten ved Svinkløv er med udsigt til det voldsomme Vesterhav, med larm af blæst og bølger, og fra toppen af kystskrænten Lien er der udsigt til hele området. I Fosdalen hersker en grøn og frodig ro med en næsten regnskovsagtig stemning; der er planter overalt i det fugtige mikroklima, ikke mindst en stor bestand af forskellige bregner. I bunden af dalen løber en bæk, og hele området er hjemsted for et væld af sjældne planter og insekter samt spændende krybdyr, padder, pattedyr og fugle. Det er noget af det mest utæmmede, Danmark kan byde på.
Udnævnelsen vækker glæde hos Borgmesteren i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V):
”Naturen er et af Jammerbugtens stærkeste brands. Noget, som vi har et særligt fokus omkring. At få tildelt et nationalt kvalitetsstempel vækker naturligvis lokal stolthed, men det kan samtidig få en positiv betydning for turismen i området. De unikke naturoplevelser i Jammerbugt kommune er et trækplaster, og i dag er naturen et ”reason to go” for både danske og internationale gæster. Denne udnævnelse kan dermed være med til at motivere flere gæster til at opleve den fantastiske vestkystnatur, og måske også være med til at inspirere til og skabe motivation for bosætning i områderne. Anerkendelsen giver samtidig anledning til at øge kendskabet, fremhæve og slå på den enestående og flotte natur – ikke bare i Svinkløv og Fosdalen, men som Jammerbugten i det hele taget er i besiddelse af”.

De øvrige 14 steder, der er med naturkanonen, er: 
Lille Vildmose, Skagen og Råbjerg Mile, Vind Hede og Stråsø Plantage, Jernhatten og Mols Bjerge, Svanninge Bakker og Bjerge, Trelde Næs og Trelde Skov, Mandø og Vadehavet, Suserup Skov, Røsnæs, Ertholmene, Vestamager og Øresund, Mandemarke Bakker og Møns Klint, Melby Overdrev og Tisvilde Hegn, Gudenåens og Skjernåens kilder. 
 

Læs om fantastiske oplevelser og events