19. juli 2023 fejrede Blokhus Kanonen 14 års fødselsdag, og traditionen fastholdes. Kanonlauget møder altid talstærkt op på Blokhus Strand, når den gamle skibskanon holder fødselsdag, fortæller oldermand Niels Bell.
Datoen markeres, fordi det på denne dato er 14 år siden den over 200 år gamle kanon vendte tilbage til Blokhus. Det skete på initiativ fra den nu afdøde ildsjæl Harald Klitgaard.
Han havde et stort arbejde med at opspore kanonen, da den var forsvundet fra byen efter 2. verdenskrig, og han stod i spidsen for at hjemføre den fra Klitmøller tilbage i maj i 2009.
Herefter gennemgik den en større renovering inden den 19. juli 2009 skød solen ned for første gang i mange år under overværelse af talrige fremmødte.
-I højsæson affyres kanonen hver aften – UNDTAGET TORSDAGE hvor der er koncert i byen. Det sker altid ved solnedgang kl. 21.00, fortæller kanoner Michael Krause.
Han er en fast del af kanonlauget, og har været det i alle årene siden opstarten. Kanonlauget består pt. af 28 kanonerer, som på skift marcherer og stiller op, når kanonen skal affyres.
-Det er muligt for alle interesserede i lokalområdet at blive optaget i kanonlauget, siger Michael Krause, og vi er altid på udkig efter nye kanonerer, som vil bruge et par sommeraftener på begivenheden.
Kanonaffyringen
Den unikke oplevelse er populær blandt destinationens mange gæster, og det er et sandt tilløbsstykke, når det uniformerede laug med kommandøren i spidsen marcherer frem og tager opstilling ved Strandkiosken. Kommandøren, der bærer kappen i de gule og røde farver, hilser velkommen. Han forklarer, hvordan afskydningen skal foregå, fortæller historien om kanonen og uddeler efterfølgende brochurer til de interesserede. Gæsterne fordeler sig rundt omkring den røde kanon, som er placeret lidt oppe i klitten, og mange af dem forsyner sig også med en is inden de finder en god plads.
-Umiddelbart efter affyringen er det muligt at blive fotograferet sammen med kanonlauget. Det er der især mange børn, som synes er sjovt, da de også får lov til at låne hatten, fortæller Niels Bell.
I højsæsonen (24. juni – 9. august) affyres kanonen hver aften kl. 21.00 UNDTAGET PÅ TORSDAG, hvor der er koncerter på Blokhus Torv. Samtidig skydes nytåret ind nytårsdag på Blokhus Torv, og så affyres den på Dronningens fødselsdag 16. april samt 4. maj i forbindelse med Danmarks Befrielse og til større events i området.
Historien om Blokhus Kanonen
Blokhuskanonen blev fremstillet i slutningen af 1700-tallets England og fundet på stranden i Blokhus som vraggods i begyndelsen af 1800-tallet under Englandskrigen (1801-14). Der var mange britiske krigsskibe, der forliste i Jammerbugten, og i en periode blev kanonen anvendt som salutkanon. Det var almindeligt at skyde en velkomstsalut af ved skudehandlerskibenes ankomst, da Blokhus Strand var svær for skibene at se, når de kom ind i Jammerbugten. En velkomstsalut kunne derfor vise skibene, hvilken retning de skulle sejle.
For at undgå, at tyskerne skulle hjemføre Blokhus-kanonen i 1864, blev kanonen nedgravet i klitterne. I mange år herefter stod den på en lille bakke ved Strandingskroen, hvor det var en fast tradition at den gamle kanon blev affyret hver nytårsaften. Ved midnat lød skuddet og alle vidste at et nyt år var begyndt. Sidenhen har kanonen levet en omskiftelig tilværelse, men i dag er den tilbage i feriebyen og indgår som en del af Blokhus’ historiske identitet.