Blokhus Medier_logo-01
Brovst

Træstammer fra oldtiden fundet i Brovst

Oversvømmet af Limfjorden, da Brovst blev til en ø

– Flere træstammer fra oldtiden dukkede sidste år op i forbindelse med et skovrejsningsprojekt i Brovst. Træstammerne er 8.500 år gamle, og flere af dem kan ses på arealet omkring søen. 

Søer blev udgravet
Sidste efterår, da den nye skov tæt på Bratskov skulle etableres, blev søer udgravet og på cirka to meters dybde dukkede træstammer op.

Egestammerne ligger i området. Foto: Jammerbugt Kommune


– Det er egetræer fra en urskov fra den ældre stenalder. Skoven var vokset til efter istiden, men pludselige havstigninger har betydet, at skoven blev oversvømmet. Træstammerne er utroligt velbevarede, fortæller Gunnar Hansen fra Jammerbugt Kommune.
Træstammerne er blevet kulstof-14-dateret, og de har altså vist sig at være ca. 8.500 år gamle.

Først is, så skov, hav og land
Området var engang dækket af is.
Men da den trak sig tilbage for 10-11.000 år siden, blev Danmark landfast med England og hele området blev dækket af skov i løbet af nogle tusinde år.
Da isen efterhånden smeltede, steg havoverfladen og store dele af Nordjylland blev oversvømmet. Skovområdet nord for Brovst er ret pludseligt blevet dækket af Limfjorden, så egestammerne kom til at ligge under iltfrie forhold, for ellers havde de ikke været så velbevarede.

Brovst del af en ø
Nordjylland blev til et ørige, og området har været dækket af fjorden i ca. 5000 år.
Brovst lå på østkysten af en stor ø afgrænset af Jammerbugten, Limfjorden og Vejlerne.
Senere hævede landet sig igen, nu da isen ikke længere tyngede, og den store ø med Brovst blev landfast med Vendsyssel og Thy.

Læs om fantastiske oplevelser og events