Brovst

Anderledes fejring af 75-året for befrielsen

Den planlagte markering på Bratskov 4. maj er udskudt

– Mandag 4. maj 2020 er det 75 år siden, at Danmark blev frit igen efter den tyske besættelse. Som mange af ved – mange måske mest fra Matador – lød de berømte ord i radioen 4. maj 1945 kl. 20.36: 
– I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig…. Her er London, Vi gentager…”

Spontan glæde
Denne nyhed udløste spontane glædesudbrud, og mange skyndte sig at rive mørklægningsgardinerne ned og markere besættelsens afslutning ved at brænde dem på bål i gaderne.
Det var fra besættelsen af Danmark 9. april 1940 påbudt fra tysk side at have mørklægningsgardiner, så fjendtlige flyvere havde vanskeligere ved at navigere. 

75 år siden
Afslutningen på mørklægningen og tidspunktet for befrielsen er hvert år siden blevet markeret ved at sætte lys i vinduerne.
Lad os gøre det i ekstra stort omfang i år, både fordi det er 75 år siden, og fordi der måske endda kan drages en parallel mellem tiden dengang og tiden nu. Så lad lyset markere glæden over håbet og troen på fremtiden, opfordrer arrangørerne (se nedenfor) i en pressemeddelelse.

Oprindelig markering udskudt
Egentlig ville Jammerbugt Kommune havde inviteret til en stor fælles markering i parken på Bratskov i Brovst 4. maj, men det er efter omstændighederne desværre ikke muligt. Derfor flyttes arrangementet til torsdag 3. september kl. 18.30 – nærmere følger senere.
I stedet lyder opfordringen fra Jammerbugt Kommune:

Sæt lys i vinduerne
Vær med til at sætte lys i vinduerne i hele Jammerbugt Kommune – i dit sommerhus, i din villa, i din forretning, på din arbejdsplads, på dit plejecenter, på din skole – ja, hvor som helst…
Desuden har Jammerbugt Kommune sørget for (elektrisk) lys i vinduerne fra kl. 18.30 – 22.30: i disse bygninger:

  • Tinghuset i Fjerritslev.
  • Bratskov i Brovst
  • Kultur- og Erhvervscentret i Aabybro
  • Frivillighuset i Pandrup

Gå en tur
Vi opfordrer til at vi alle – sammen og hver for sig – går tur rundt i vores små og større byer og ser på lyset.
Gå en tur rundt om søen i Aabybro.
Slå et smut omkring Bratskov og ned i parken.
Gå på hovedgaden i Pandrup og Fjerritslev og fortsæt op til Tinghuset – sammen og hver for sig, lyder opfordringen fra kommunen, og den fortsætter:
– Håber I vil være med og del meget gerne opfordringen til at gå tur og til at sætte lys i vinduerne med alle dem I kender.

Bag opfordringen og det kommende efterårs arrangement står:

  • Borgmester Mogens Christen Gade.
  • Formand for Kultur-, Fritids- & Landdistriktsudvalget Helle Bak Andreasen
  • Malene Wennerlin, Cecilie Wennerlin og Christian Vestergaard.
  • Kulturelt Samvirke Lokalhistorisk Samråd.
  • Jammerbugt Bibliotekerne.
  • Jammerbugt Kulturskole Kultur & Fritid

Læs om fantastiske oplevelser og events