Pandrup

Venter på at spændende udgravning begynder

– Det bliver efter sommerferien, at arkæologerne fra Nordjyllands Historiske Museum begynder på den store udgravning ved Jetsmark Kirke, hvor der er fundet spor efter grubbehuse, et langhus fra vikingetiden og bebyggelser fra den tidlige middelalder.
Det var under forundersøgelsen tidligere i år i forbindelse med Jammerbugt Kommunes kommende byggeri af det nye Skolecenter Jetsmark, at de betydningsfulde fund blev gjort.

Præcis dato til august
– Vi går i gang til august. Efter sommerferien kan vi fortælle en præcis dato, når vi har finjusteret i forhold til de andre udgravninger, vi har i gang, og når vi ved, hvornår de er færdige, siger museumsinspektør Torben Birk Sarauw.
Endnu kan han ikke sige med sikkerhed, hvor længe udgravningen vil vare.
– Vi har lavet et budget for, hvor mange timer vi skal bruge, men det afhænger af, hvor mange mand vi sætter på, og det er endnu ikke afgjort. Men det vil tage mellem en og to måneder, siger Torben Birk Sarauw.

Spænde fundet på arealet. Foto: Historisk Museum

Interessant udgravning
Han lægger ikke skjul på, at her er tale om en utrolig interessant udgravning.
– Vi ved jo fra tidligere udgravninger i området, at her er en del i forvejen og med fundet af to grubbehuse ved Jetsmark Kirke har vi fået en ny brik i puslespillet, der tegner områdets historie.
– Det er altid spændende, når det lugter af vikingetiden. Vi kan også se, at andre, som ikke er arkæologer, er mere interesseret i vikingetiden end i stenalderen eller bronzealderen. De kan bedre forholde sig til vikingetiden, mener Torben Birk Sarauw.

Forundersøgelsen kostede Jammerbugt Kommune 200.000 kroner. Arkivfoto: Flemming Dahl Jensen

Det tidlige grundlag
I forvejen ved Nordjyllands Historiske Museum, at der er mange bopladser langs Limfjorden, da amatør-arkæologer har gjort opdagelser med metaldetektorer. Men bopladserne ligger stadig skjult under jorden.
– Derfor er det spændende, når vi finder noget inde i landet i forhold til Limfjorden, der var et hovedstrøg i vikingetiden. Desuden ved vi, at Jetsmark Kirke er fra 1100-tallet og, at der må have været bebyggelser fra vikingetiden i området forud for middelalderen, hvor kirken blev bygget.
– Det er interessant at følge det tidlige grundlag for byen, understreger Torben Birk Sarauw.

Den nye skole
På området vil Jammerbugt Kommune opføre det nye Skolecenter Jetsmark, som bliver en skole med tre spor fra 0. til 9. klasse med integreret SFO med plads til 200 børn.
Skolen bygges i én etape og ventes at stå klar til brug i august 2023.
Udbudsprocessen ventes i gang til august 2020.
Der er afsat et budget på 152 mio. kr.

Ved forundersøgelsen blev der fundet spor efter:

  • 14 grubbehuse og bebyggelser fra bronzealderen. Et grubbehus er en værkstedshytte, der er gravet en meter ned i jorden og bruges fortrinsvis til vævning.
  • Mindst et langhus fra vikingetiden.
  • Mindst to huse fra den tidlige middelalder.
Tegning af et grubehus. Tegning: Historiske Museum

Læs om fantastiske oplevelser og events