Aabybro

Vision om grøn bæredygtig energi til Aabybro

Projekt nedsætter Co2 udslip og giver på sigt billigere varme

– Benny Klemar har en vision og et projekt, der kan sikre, at Aabybro primært bruger grøn energi som varmekilde.
Det omfatter en vindmølle og varmepumper, som tapper energi fra vandet i Ryaa.

Forudser dyrere flis og afgifter
– Det er en bæredygtig produktion af energi, som kan gøre Aabybro uafhængig af fossile brændstoffer til opvarmning, siger han.
– Aabybro Varmeværk bruger hovedsageligt flis til at lave fjernvarme. Men alle eksperter siger, at der vil blive mangel på flis, hvorfor prisen vil stige i fremtiden. Desuden er det meget sandsynligt, at regeringen indenfor nær fremtid vil lægge afgifter på Co2 udledning, også fra afbrænding af flis, mener Benny Klemar.

Vil fremlægge planen
– Derfor gælder om at være på forkant og sikre, at Aabybro kan fortsætte sin positive udvikling. Der er ingen tvivl om, at en dyr varmepris vil få negativ indflydelse, tilføjer Benny Klemar.
Han vil fremlægge de nyeste resultater af sit projekt på Aabybro Varmeværks generalforsamling 11. marts.

Støtte fra universitetet
Benny Klemar har arbejdet med ideen i tre år og trukket på hjælp fra Siemens, Vestas, Orbicon, Therm samt fået støtte fra Aalborg Universitet.

Planen er, at Aabybro Varmeværk køber en af de 16 kæmpe vindmøller, som planlægges opsat ved Rendbæk øst på kanten af St. Vildmose.
En sådan mølle har en årsproduktion på 13 gigawatt, og den skal skabe energi til fire kæmpe varmepumper, som går i gang, så snart de får tilført 250 kilowatt hver.

Kæmpe radiatorer
Varmepumperne henter varme ud af Ryaa, som har en vandstrømning på 5.000 liter vand i sekundet.
Det skal ske ved at sætte fire radiatorer i åen ved Toftegårds Bro, som på trods af deres størrelse 2,3 x 3,8 x 1,5 meter har en samlet overflade størrelse svarende til 1800 kvadratmeter.

Samlet vil projektet kunne producere 29 gigawatt og vil sammen med produktionen fra Aabybro Varmeværks solvarmeanlæg nå op på 51 gigawatt, eller næsten de 56 gigawatt, som varmeværket i dag producerer med flis og solvarme.

Bedst og billigst med tiden
– Med projektet vil prisen efter 2018-tal for at opvarme et hus på 130 kvadratmeter stige fra 11.900 kroner om året til 12.400 kroner. Men med tiden vil prisen på flis stige, og med en kommende Co2 afgift vil varmen fra flis fyret fjernvarme blive dyrere, mener han.
– Desuden vil projektet fjerne udledning af 4.412 tons Co2 og give en mere bæredygtig energi, der i stedet for at brænde træer af tager hensyn til naturens biodiversitet, sige Benny Klemar og understreger, at han ikke skal have en eneste 25 øre for projektet.
– Det er en gave til byen.

Benny Klemar:

  • Uddannet svagstrømsingeniør.
  • Tidligere forsker Aarhus Universitet Neurologiske Afdeling.
  • Tidligere ejer af opfindervirksomheden Klemar Development Center, som blev opkøbt af Vestas.
  • Bor i Aabybro.

Læs om fantastiske oplevelser og events