Udvikling:
Seks nordjyske kommuner udvalgt i kampagnen Yderområder på forkant
Seks nordjyske kommuner vil på forkant med udviklingen. Med bosætningsstrategier, lokale fællesskaber og naturoplevelser vil de vise nye veje til en positiv omstilling i yderområderne. Derfor har de fået støtte til udvikling af langsigtede strategiplaner gennem kampagnen Yderområder på forkant.
Tekst: Louise Kande (redigeret) – Foto: Presse
Frederikshavn, Mariagerfjord, Jammerbugt, Morsø, Thisted og Vesthimmerland er blandt de i alt 18 udvalgte kommuner fra hele landet, som nu får støtte fra kampagnen. Hver modtager op til 500.000 kr., der skal gå til strategiplaner for kommunernes udvikling i årene frem til 2030.
Alle de valgte kommuner har en fælles erkendelse af, at der er behov for forandring, og de har samtidig en stærk vilje til at sætte gang i den nødvendige, positive omstilling. De 18 udvalgte strategiprojekter er vidt forskellige og udspringer af forskellige udfordringer og muligheder. Jammerbugt Kommune vil arbejde strategisk med omstilling og tilpasning af strukturer og service med udgangspunkt i hvert lokalområdes særlige udfordringer og potentialer.
Kampagnen Yderområder på forkant
Yderområder på forkant er en kampagne, der skal styrke tilpasning, omstilling og udvikling i områderne uden for de større byer – til gavn for hele landet. Bag initiativet står KL, Naturstyrelsen, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og Realdania.
Jammerbugt Kommune
Siden 2009 har Jammerbugt oplevet en ændret erhvervsstruktur: Antallet af arbejdspladser falder, borgerne bliver ældre, der kommer flere beboere i sommerhusområderne, og pendling ud af kommunen stiger. Samtidig er kommunens ressourcer ulige fordelt: Faciliteter til turisme og friluftsliv finder man primært langs kysten, både ved Vesterhavet og mod Limfjorden. Der er meget forskellige ressourcer i de enkelte lokalsamfund og både de naturgivne ressourcer og fysiske forbindelser til andre byer og kraftcentre varierer. Hvert område har sine særlige udfordringer og potentialer og har derfor også behov for forskellige typer af tiltag.
Med strategiprojektet ønsker Jammerbugt Kommune at udvikle nye metoder, der kan underbygge lokale tiltag mere effektivt, understøtte stedernes særlige kvaliteter og samle op på de meget forskellige indsatser, der allerede er i gang.
– Der er rigtigt fint, at vi er kommet i betragtning til de midler, som der ligger i kampagnen Yderområderne på forkant, så vi kan få støtte til at udvikle nye metoder, få ny viden og få nye erfaringer i strategiarbejdet fra andre kommuner. Vi vil gerne rykke på dette område og tegne en skarp profil af kommunen i fremtiden, siger borgmester Mogens Gade.