Nyheder
imported

BAG KLITTEN: En erfaren træmand

For Preben Jonstrup har hele livet drejet sig om en indsats i træ og byggematerialer og det fortsætter han med.

Tekst: Poul Erik Aagaard

For XL Byg – Tømmergaarden i Hune, er 58 årige Preben Jonstrup direktør, og han har siden sit femte år har haft sin daglige gang på adressen. Det var Prebens far, Erik Jonstrup, der i 1965 startede Hune Savværk og der siden udviklede sig til Hune Tømmerhandel.

Baggrunden for at starte savværket op var at Erik Jonstrup dengang drev Danmarks første typehus firma. Det var de meget kendte 90-dages huse der først skød op i Nordjylland, men siden bredte sig til hele landet. For at kunne følge med i leveringen af tømmer til alle byggerierne producerede Erik Jonstrup sine egne materialer på savværket, også ud fra filosofien om – at så kendte han kvaliteten. Preben Jonstrup var ofte med sin far en tur til Rold Skov og hente træstammerne. Sådan var rytmen i Familien Jonstrup.

Udvikling

Gennem årene udviklede savværket sig mere og mere og Hune Tømmerhandel blev en realitet. Her startede den med et udvalg af byggematerialer, træprodukter fra savværket og tilbehør. Siden gik det stærkt og tømmerhandlen udviklede sig med en rigtig butik. Den 8. august 1976 kom Preben Jonstrup i lære og har siden haft sin daglige gang i forretningen. I 1979 dør Erik Jonstrup og Preben og hans søster Jytte og hendes mand Ove Villadsen førte savværket og tømmerhandlen videre. Gennem årene sker der meget i byggebranchen og i 1994 sælger familien savværket og tømmerhandlen til Han Herreders Tømmerhandel i Fjerritslev. Preben Jonstrup bliver direktør og skal stå for den daglige drift. Virksomheden bliver ført videre som Hune Tømmerhandel og nu starter den helt store udvikling. – Vi begyndte at sælge til alle håndværkerne, industrien og private, da vi var med i Byggekram kæden. Det gav et stort opsving, siger Preben Jonstrup og fortsætter:  -I 1996 etablerer vi et meget stort samarbejde med forskellige byggefirmaer som bygger i både Danmark og Tyskland – igen blev der for alvor fart på ordrene I Tyskland blev der bygget over 1.000 fritidshuse og vi leverede byggematerialerne til dem, fortæller Preben fortsat. I blokhus-området ligger der rigtigt mange af de velindrettede og funktionelle fritidshuse, som gennem årene har opnået en stor popularitet blandt køberne af fritidshuse. – I 2006 bliver vi solgt til Ceste Træ og virksomheden markedsføres under dette navn.  I 2008 etableres et samarbejde med XL Byg der står for indkøb og markedsføring. Det indebærer, at vi igen får et større sortiment og udvalg til kunderne, siger Preben Jonstrup. Gennem årene er både butik og lagerbygninger blevet udvidet, så man i dag har udvidet salgs- og lagerarealet siden starten.

– Og vi er ikke helt færdige med fusioner, da vi i 2016 bliver en del af Tømmergaarden, der har hovedkontor på Mors. Det har været en rigtig god fusion, som har sikret os et mere overskuelig og strømlinet sortiment og organisation, forklarer Preben. Tømmergaarden ejer i dag 17 virksomheder fra Løkken i nord til Aarhus i syd, som alle har den samme kultur.

Kunderne

Ja, nu smiler Preben Jonstrup, når vi begynder at tale om kunderne. – Det er dejligt, når man for 35 år siden leverede byggematerialer til en familie der i dag vender tilbage for at se på materialer til at renovere boligen, sommerhuset eller gården, ja, så er det for mig, ligesom at vende tilbage til starten i Hune Tømmerhandel, fortæller Preben. Vi har også oplevet en meget stor vækst i Aalborgområdet og har dagligt flere lastbiler der skal levere byggematerialer til de lokale håndværkere her.

Familien

Privat er Preben Jonstrup gift med Susanne og parret har sønnen Christian, der er 27 år og bor i København, hvor også hans kæreste bor. Christian er netop i gang med at afslutte sin internationale uddannelse til Cand. Merc.Soc. som han har fået ved at studere i Danmark, Tyskland, USA og nu skal ét år til Kina. For Preben Jonstrup og familien er et par dage i København i den private lejlighed god inspiration til det daglige arbejde. – Vi nyder at være i København, og holder af at se hvad der rører sig i landets hovedsted, siger Preben Jonstrup. Det er her man kan se de helt store byggerier og følge trenden i dette segment. – En tur i Tivoli og en god restaurant er også på menukortet når vi gæster byen. Også en tur op langs strandvejen og i Nordsjælland plejer at indgå i vores rejseplan, siger han med et smil.

Fritiden

Preben Jonstrup spiller også gerne at slag golf i Blokhus og rejser til syden sol og sommer. Dertil bestemmes rejserne også af, hvor den unge mand Christian opholder sig. – Hans færden rundt i verden indgår altid i overvejelserne for en tur med flyveren.cNæste stop er en tur til Kina, siger Preben.

En gåtur i den dejlige natur er også én af de ting, som Preben Jonstrup sætter stor pris på. – Og vi er jo så heldige her i Blokhus og Hune, at naturen er lige udenfor døren. Intet slår klitterne, stranden, havet og de store skovarealer med vandrestierne som giver ny energi til sjælen, siger han med et smil.

Fremtiden

– Jeg glæder mig over den udvikling som Blokhus og Hune har gennemgået de seneste år. Der er sket så meget, at man ikke tror sine egne øjne og ører. Hele området har oplevet en meget positiv udvikling og vækst og min filosofi er: ”Når det går godt for området – går det også godt for os”, slutter Preben Jonstrup.

Læs om fantastiske oplevelser og events