Nyheder
imported

Bag Klitten: Hasse Kok

Hasse Kok har travet stierne nord for Blokhus tynde siden 1970’erne. Dengang holdt han nemlig ferie hos sin farfar, Aage Kok, som var initiativtager til anlæggelsen af de mange fine stier og ophavsmand til det første kort over området.

I dag har Hasse Kok selv sommerhus ved siden af huset, som hans farfar fik bygget.

Tekst: Bitten Holmsgaard – Foto: VisitJammerbugten

Da Hasse Kok og hans kone Tina ankom til deres sommerhus på Efterårsvangen i Fårup Klit, nord for Blokhus, i juli i år, ventede der dem noget af en overraskelse. Deres nabo, som i dag bor i det sommerhus, Hasses farfar byggede, fortalte, at der havde været en artikel i Blokhus Avis om Hasses farfar.

Naboen havde desværre ikke gemt avisen, så Hasse og Tina besluttede at tage på turistbureauet VisitJammerbugten i Blokhus for at høre, om de havde avisen der. Det havde de – og de havde endnu en overraskelse til Hasse og Tina. Der var blevet lavet et nyt kort over stierne mellem Blokhus og Løkken – en opdatering af Aage Koks oprindelige kort.

– Det er vildt, at Aages kort er blevet til et kort, som udenlandske turister kan købe, siger Tina Kok.

Hasse Kok synes også, det er lidt sjovt:

– Det er bare ærgerligt, at der ikke er nogen, der kan fortælle det til ham. Jeg er sikker på, at han ville synes godt om det, og at stierne stadig bliver vedligeholdt. Det synes jeg nu også.

Fra sommerhus til stier

Hans farfar byggede sommerhus på Efterårsvangen i begyndelsen af 1970’erne. Han købte to grunde, fordi han ikke ville have naboer, der kunne blokere for udsigten. Hasse selv var med lige fra begyndelsen. Han fortæller, at de boede i en lille træhytte på Jambo, mens det blev bygget. Dengang var der ikke et eneste træ her – kun marehalm. Han viser et fotografi af sommerhuset, der ligger helt alene på toppen af en klit.

– Når vi var heroppe, stoppede vi i skoven og hentede et par små grantræer engang imellem, som vi plantede rundt om huset, husker han tilbage.

I dag er hans farfar, Aage Koks, tidligere hus helt skjult af høje nåletræer, og sommerhusene ligger side om side så langt øjet rækker.

Ligeså snart Hasses farfar var færdig med at bygge sommerhus, gik han i gang med at få stierne i området kortlagt. Arbejdet tog flere år, og Hasse var også med:

– Jeg kan huske, at vi har været med ude at sætte pæle og numre op. Nogle steder var der vandløb, så lavede han en bro, og den var vi så med ude at sætte op.

Tina supplerer: – Han var pertentlig, ordentlig og grundig i alt, hvad han lavede. Han var dygtig både med hænderne og hovedet.

Aage Koks store frivillige arbejdsindsats resulterede i de mange nummererede kyststier, der stadig giver adgang til stranden fra sommerhusområdet. Senere kom sti 100 til, der binder de mange kyststier sammen.

Møde med panter

Hasses farmor og farfar gik selv lange ture med deres hund på stierne.

– Engang var de ude at gå på sti 100, og der var sluppet en sort panter løs fra Aalborg Zoo. Den mødte de.  – og så vendte den om, husker Hasse, at hans farfar fortalte om en helt særlig tur.

I 1990’erne arver Hasse og Tina sommerhuset og de to grunde. Men de føler sig ikke parate til at blive sommerhusejere, derfor sælger de grunden med Aages sommerhus på. De beholder dog den anden grund, hvis nu de på et tidspunkt selv skulle få lyst til at have et sommerhus. Det gør de i 2006, hvor de begynder opførelsen af deres sommerhus, der står færdigt i 2007.

– Det er jo et dejligt sted, selvom det er barskt. Men selv om vinteren er der dejligt heroppe, er Hasse og Tina enige om.

De flytter i sommerhuset i hvert fald i påsken, sommerferien og efterårsferien hvert år, og så bliver det også til en del weekendture. Det tager heldigvis ikke så lang tid at køre herop fra hjemmet i Risskov ved Aarhus, som de også har arvet fra Hasses farfar, Aage. Da de ryddede op i kælderen for nyligt fandt de en stak af Aages gamle sti-kort. De har selvfølgelig også købt et eksemplar af det nye sti-kort. De overvejer, at ramme det ind og hænge det op ved siden af det gamle, der allerede pryder en væg i sommerhuset.

Stierne, der bugter sig op og ned imellem de hvide klitter og små skove, har de selvfølgelig et helt specielt forhold til.

– Når det stormer, går vi i skoven og i lækkert vejr på stranden. Vi har da brugt de stier utroligt meget. Når man møder et stinummer, så er man jo sikker på, at man ikke ender man ikke et eller andet ufremkommeligt sted, siger Hasse.

På lågen til sommerhuset på Efterårsvangen hænger endnu et minde om farfar Aage – hans sirligt udskårne navneskilt i træ.

Læs om fantastiske oplevelser og events