Blokhus

Blomsterkunst på højt plan

Frivillige fra hele landet udarbejder mesterværk i blomster sammen med Johnny Haugaard

Lige nu pågår der er et beundringsværdigt og mesterligt arbejde ført an af den landskendte blomsterkunstner Johnny Haugaard i samarbejde med 120 frivillige fra hele landet. Der er sved på panden fra 9 morgen til 21 aften for at blive færdig med det helt unikke blomsterkunstværk såvel inde som ude, når Skulpturparken Blokhus slår dørene op for besøgende til Gardenfestival lørdag 25. maj kl. 11.00.

Grene, blade, kogler, mos og øvrige naturmateriale forvandles til et helt enestående kunstværk fra gulv til loft rundt i en labyrint af gange indenfor og på pladsen i cirkelhaven udenfor. De frivillige møder troligt op hver dag, og omdanner kunstner Johnny Haugaards ideer til blomsterkunst på højt plan under temaet ”Havets stemme”.

Se nu stiger solen

Selv fortæller den sympatiske nordjyde, der oprindeligt stammer fra Mygdal, at det er er Morgensalmen ”Se nu stiger solen fra Havets skød”, der har været inspirationskilden til udstillingen i Skulpturparken. Den er oprindeligt skrevet i 1891 som en kærlighedserklæring til dagen og livet, men med blik for livets tyngde og mørke. 

-Her i Nordjylland og ude ved vestkysten er solopgange, solnedgange, lyset og naturen noget der kendetegner egnen, og det er det vi indrammer i denne udstilling, siger Johnny Haugaard.

En smuk fortælling

Og det er ikke det eneste der tages afsat i fra salmen, for hele projektet med at frivillige følger og hjælper den inspirerende mand med de vilde idéer er også en kærlighedserklæring til dagen og livet med blik for livets tyngde og mørke. Det er en smuk fortælling om at den store følgeskare, hvor der er mange, der også er ramt af sygdomme og udfordringer får et nyt meningsfyldt liv ved at blive en del af det fællesskab, som de selv navngiver Blomstermandens Venner.  

-Johnny rummer alle, og har en filosofi, at alle kan noget. Han har et hjerte af guld, der brænder for de svageste, fortæller 67-årige Anette Vester fra Lemvig, som helt frivilligt bor i en kuffert og har fulgt Johnny Haugaard rundt i landet de seneste 3,5 år.

Hun blev for år tilbage ramt af piskesmæld og sendt ud af arbejdsmarkedet, som førte til livets tyngde og mørke, der i overført betydning også kan tolkes som salmens budskab.

-Jeg er ikke den samme længere efter, at jeg er blevet en del af fællesskabet Blomstermandens Venner. Fællesskabet giver noget, som tabletter ikke kan hjælpe på, siger hun med ægte glæde i stemmen og fortsætter: Vi skaber noget helt unikt kunst selvom vi er meget forskellige og ikke er professionelle. Vi leger sammen og får nye relationer. Det er fantastisk. Alle kan være med. Nogle sover her og er med hele dagen, og andre kommer bare nogle få timer. Det er op til folk selv.

Nye venskaber

Også et lokalt par fra Tranum er mødt op denne dag, og de er med for første gang. Joan Gresell (74 år) og manden Per Jørgensen (73 år) er også blevet helt tryllebundet af det her projekt.

-Vi nåede desværre ikke at se udstillingen i Viborg, men blev fanget af, at man kunne være med til at bygge det op her i Blokhus, fortæller Joan Gresell. Hun drømte i sin tid om at blive blomsterdekoratør, men forældrene mente ikke, at det var noget, der var nogen fremtid i. Nu kan hun udleve sin drøm i dette projekt.
De så på Facebook, at de søgte nogle til at være med. Hun mødte op, og så så hun at de manglede en tømrer, og gik hjem og sagde til manden, at han skulle med.

Gør du alt hvad din kone siger, bliver han spurgt om. Kan du ikke bare gå til golf i stedet for:

-Ikke altid, griner han, men det her lød spændende. Jeg gider ikke golf. Det er kedeligt. Vi hygger os her.  Vi får nye venner, og jeg kan ikke sætte blomster på, men jeg kan bruge mit tømrerfag. En branche han er særdeles godt bekendt med og har været byggeleder i flere år.
 -Johnny er god til at sætte i gang. Han er Nordjyde, er ligetil og har god humor. Vi er på bølgelængde, og det er inspirerende, fortæller han, for også at sætte ord på, hvorfor så mange bruger så meget tid sammen med manden med den krøllede hjerne.  

Kunst i ypperste form

Driftschef i Skulpturparken Blokhus, Louise Kande, glæder sig til at kunne åbne op til mesterværket, som hun selv betegner som kunst i sin ypperste form.

-Det er så smukt, og er jo skabt af menneskehænder. Det er et imponerende samarbejde og det, de formår at udarbejde er så enestående. Og hele værket bliver jo ved med at blive bygget på hele året. De frivillige kommer igen og igen, så man kan hele tiden ved genbesøg få sig en ny oplevelse. Det er helt unikt, og ikke set mage. Ingen kan kopiere det, og det er fantastisk for Skulpturparken, fastslår hun. Det fortjener virkelig et besøg, fastslår hun.

¨Verdens Vildeste Opdagelser”, er temaet for dette års sandskulpturer, og man fristes jo næsten til at sige, at det også gør sig gældende for blomsterudstillingen ”Havets stemme”.

Åbning af blomsterudstillingen

Blomsterudstillingen kan ses i Skulpturparken Blokhus fra lørdag 25. maj fra kl. 11.

En entrébillet til Skulpturparken giver også adgang til blomsterudstillingen, og parken rummer i øvrigt også udover sandskulpturer, Europas eneste mobile voksmuseum samt monument-, spejle og glasudstilling.

Læs om fantastiske oplevelser og events