Pandrup

Bogfestival i Ingstrup

Lørdag 4. september er der Bogfestival i Ingstrup, og der er spændende navne på programmet. Det varierede program byder i år på kendte navne og forskelligartede indslag, så der er noget for enhver.

Kulturen i centrum  
Ingstrup Bogfestival er et tilbagevendende arrangement, som sætter kulturen i centrum. Festivalen har været arrangeret under foreningen Ingstrup Bogby siden 2014, hvor den første festival løb af stablen, og den har lige siden været et populært, efterårs-arrangement i landsbyen. 
– Bogfestivalen er en rigtig hyggelig dag, hvor du som gæst både kan opleve kendte forfattere og musikere, fortæller formand Inger Dueholm. Du kan lytte til musik, se kunstudstilling, høre forfatterforedrag og opleve bogbrugsen, som er en helt særlig oplevelse i sig selv.
Her kan du snuse rundt på reolerne i den tidligere brugsbygning og måske finde din yndlingsbog blandt de mange bøger, som er indsamlet igennem tiden. Bøgerne er arrangeret på hylder og i alfabetisk orden, så det er nemt at finde lige netop det du søger, fortæller Inger Dueholm.

Kendte skikkelser
Bogfestivalen får besøg af musikeren Mathilde Falch, som er aktuel med sit seneste album “Solen Brænder” fra 2021, leverer dagens musikalske indslag og vil knytte sangene sammen med sin personlige fortælling.
Forfatteren Maria Helleberg, som de fleste kender for romanerne om kvinderne fra Thy, kommer og fortæller om sine mere end 30 historiske romaner. Maria Helleberg tager gerne udgangspunkt i historiske emner og stærke kvindeskikkelser og i hendes romaner rummer både historiske fakta, fantasi og store følelser.
For de eventyrlystne er der foredrag med Christian Liebergreen, som bl.a. vil fortælle om sin tid med Sirius-patruljen. Christian Liebergreen er eventyrer og har mange oplevelser at dele ud af. Han har fx cyklet New Zealand rundt, rejst tværs over Canada alene, og været på jordomsejling.
Desuden vil årets Bogfestival byde på kunstudstilling med Gitte Pedersen (malerier), Bent Pristed (bronzeskulpturer), Cathrine Collart (keramik) og Pixlart (fotokunst).
– Som afslutning på dagen kan du som gæst deltage i fællesspisning og aftensang, så det er en rigtig hyggelig dag, hvor alle er meget velkomne, siger formanden Inger Dueholm. 

Bagom Ingstrup Bogby:
– Kulturen er vigtig for os alle, og vi vil gerne give noget tilbage til byen, fortæller Helge Ottov, næstformand i Ingstrup Bogby. Endnu har det digitale ikke overhalet glæden ved at sidde med en bog konstaterer næstformanden, og det kan vi mærke på kunderne i bogbrugsen, som gladeligt kigger efter brugte bøger på hylderne.
Ingstrup Bogby er en frivillig forening i Ingstrup, som hører hjemme i den tidligere brugs. Brugsen er idag omdannet til en bogbutik og drives af frivillige.
Foreningen modtager brugte bøger, som de sorterer og sælger i bogbrugsen. Alle kan donere bøger til bogbrugsen, og det er der mange, der benytter sig af. Enten aflevere borgerne dem i bogbrugsens åbningstid eller også kan de afleveres i en boks i gården.

Nye aktiviteter
– Alt det vi tjener på at sælge brugte bøger bliver brugt til at arrangere nye kulturelle aktiviteter i byen. Vi plejer at afholde 4-6 kulturelle arrangementer hen over året nu når der ikke lige er Corona, og her er Ingstrup Bogfestival en af de større begivenheder, fortæller Helge Ottov.
Og arbejdet med at sælge bøger har f.eks. betydet, at vi har haft besøg af tidligere PET chef Hugo Mortensen og kok, journalist og tv-vært Anne Hjernøe, som begge har givet foredrag i Ingstrup. 
– Vi vil gerne, at Ingstrup er kendt for kulturen på samme måde som andre byer har formået at brande sig på forskelllige ting. I Saltum er det f.eks. Uldfestival og i Ingstrup er det derfor bøgerne, litteratur og læsning, der er i centrum, afslutter Helge Ottov.

Lille by – store ORD
Hele byen bakker op om initiativet omkring Ingstrup Bogby.
Rundt omkring i byen kan du derfor gå en tur og læse forskellige spændende ordsprog, citater, visdomsord, mottoer osv., som den enkelte husejer har valgt at sætte på sit hus.
På Instrup Mejeri står der f.eks.: “Alder betyder ingenting medmindre du er en ost!”
På Kettrupvej 121 står der: “Livet forstås baglæns ~ men må leves forlæns”, og hos Hovedgaden 36 står der: “Intet er umuligt for den som har viljen i hjertet”.
Og viljen til kultur er der i Ingstrup.
Ingstrup Bogfestival afholdes 4. september fra kl. 12.00 – kl. 20.45.

Læs om fantastiske oplevelser og events